Natt til lørdag ble verdens største oljeprosesseringsanlegg i Buqyaq i Saudi-Arabia, samt oljefeltet Khurais, rammet av et angrep fra rundt ti droner.

Tidlige estimater indikerer at angrepene bidrar til et produksjonsbortfall på 5,7 millioner fat per dag. Det er mer enn halvparten av Saudi-Arabias totale produksjon og mer enn fem prosent av det globale tilbudet. Både USA og Det internasjonale energibyrået har imidlertid sagt de kan stille reserver til rådighet.

– Viktigere for oljeprisen på sikt er kanskje heller at angrepene understreker hvordan den geopolitiske spenningen i Midtøsten har økt etter at USA trakk seg ut av atomavtalen med, og nå fører en hardere linje mot, Iran, skriver rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets i morgenrapporten mandag.

– Økt risiko lignende produksjonsforstyrrelser

Hun mener angrepene også viser hvordan sikkerhetsinstallasjonene hos verdens største oljeeksportør Saudi-Arabia ikke er helt tilpasset et slikt klima med økte geopolitiske spenninger.

– Det betyr økt risiko for lignende produksjonsforstyrrelser i fremtiden, noe som tilsier en høyere risikopremie i oljeprisen. En høyere risikopremien betyr i andre rekke at oljeprisen skal handle noe høyere fremover, uavhengig av hva som skjer med produksjonstilgangen, skriver hun.

Såkalt «risikopremie» er den meravkastningen investorene krever for å kjøpe fat med olje. Når risikoen i markedet øker, for eksempel risiko for at du faktisk får levert oljen din, øker premiene, som igjen vil gi økte oljepriser.

– Tar mer enn en uke å rydde opp i

Saudi-Arabias statlig oljeselskap Saudi Aramco sier det venter at en tredjedel av den rammede oljeproduksjonen vil være tilbake i løpet av mandag. Ifølge Wall Street Journal, som har snakket med kilder tett på skadeomfanget, kan det ta uker å komme tilbake til full kapasitet.

Anders Holte.
Anders Holte. (Foto: Cicilie S. Andersen)

Oljeanalytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux tror ikke produksjonen vil returnere til full kapasitet med det første.

– At det fulle og hele er tilbake innen fredag tviler jeg på. Det er ti droner som har truffet et prosesseringsanlegg. Ti droner med eksplosiver vil jeg tro tar litt mer enn en uke å rydde opp i, sier han.

Dersom det tar måneder å rydde opp i vil oljeprisen stige ytterligere, mener han.

– Da vil geopolitisk premie på oljeprisen i den lange enden av kurven (olje med levering frem i tid, red.anm.) stige ganske kraftig. Jo lengre produksjonsstansen varer, jo høyere blir premiene på den lange enden av kurven fordi du blir mer og mer usikker på fremtidig tilbud, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.