Prisen på et fat nordsjøolje faller kraftig tirsdag og var på det laveste ned nær 30 prosent for dagen. Spotprisen på et fat olje ligger var nede i under 19 dollar fatet. Tirsdag ettermiddag styrket den seg noe, men var fortsatt ned rundt 20 prosent.

Oljeminister Tina Bru (H) sa i starten av april at Norge kunne vurdere å gjennomføre kutt i oljeproduksjonen, men fortsatt drøyer beslutningen.

– Vi har tidligere sagt at vi vil vurdere et unilateral norsk kutt i produksjon, forutsatt at en bred gruppe av produsenter kommer til enighet om å kutte. Forutsatt at avtalen mellom Opec+ landene blir gjennomført, vil det være grunnlag for at Norge kan vurdere et slikt unilateralt kutt, sa Bru til DN.

Analytiker Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy sier til DN at stupet i oljeprisen kan påvirke Norges produksjon uavhengig av hvilken beslutningen regjeringen faller ned på.

Bjørnar Tonhaugen.
Bjørnar Tonhaugen. (Foto: Rystad Energy)

– Det som er situasjonen i markedet nå er at Norge kan bli tvunget til å stenge ned produksjonen. Dette kan skje på grunn av manglende lagringskapasitet og etterspørselssvikt, sier han til DN.

Han understreker likevel at Norge er blant landene som sist vil bli rammet av en slik utvikling.

– Vil kuttene kunne stabilisere oljemarkedet?

– Nei, det er nok ikke nok i det korte bildet. Kuttene som er avtalt på papiret vil først få effekt fra mai, og hjelper dermed ikke med en gang. I tillegg er det en stor ubalanse mellom tilbud og etterspørselen som er for stor til å bli demmet opp for av kuttene som er skissert. Det vil også ta tid å gjennomføre disse kuttene. Det er ikke bare å skru av kranen, sier analytikeren som tror det vil være et prispress på oljen frem mot mai.

Tidligere i april ble Saudi-Arabia, Russland og resten av Opec+ enige om å kutte med 9,7 millioner fat olje dagen. Flere har imidlertid pekt på at dette er langt fra nok, og at kollapsen i etterspørselen som følge av koronapandemien er langt større. DN har spurt Olje- og energidepartementet om Norge vil gjøre kutt i produksjonen, men har ikke fått noe svar.

Laveste siden 1999

Oljeanalytiker Nadia Wiggen i Pareto Securities mener det kraftige oljeprisfallet har kommet fordi markedet er blitt for positiv til olje for tidlig.

Gårsdagens handel med WTI-olje viste at USAs oljemarked er blitt for bullish for tidlig med tanke på priser, og at lagringskapasiteten er veldig knapp. Derfor kommer amerikansk olje til å lagres på tankskip, og dermed konkurrere med europeisk Brent-olje om lagringsplass. Amerikansk olje kan også bli eksportert til Europa, sier Wiggen.

Til tross for at oljeprisen nå er historisk lav – med den laveste spotprisen siden 1999 – er det ikke et nytt fenomen at amerikansk olje konkurrerer med europeisk, forklarer Wiggen.

– Dette har skjedd i større grad siden eksport av amerikansk olje ble tillatt.

Venter lave priser også i juli

Mandag ble en dramatisk dag i oljemarkedet, da prisen på amerikansk lettolje (WTI) falt langt over 100 prosent. På det verste ble mai-kontrakten handlet for -40,32 dollar fatet, ifølge Bloomberg.

Nadia Wiggen
Nadia Wiggen (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Tirsdag utløper mai-kontrakten, mens WTI-prisen for juni-kontraktene er oppe på 15 dollar fatet igjen. Kontraktene for europeisk Brent-olje utløper ved månedsskiftet i slutten av neste uke, men Wiggen tror prisene likevel kommer til å holde seg lave.

– Vi venter at prisene kommer til å fortsette å være lave for juli-kontraktene. Det er ikke før økonomiene begynner å åpnes igjen for fullt at vi venter en økning i oljepris.

Også nordsjøolje med levering om én måned faller kraftig tirsdag og ligger på under 20 dollar fatet.

Oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets mener kollapsen i mai-kontrakten i WTI-oljen ikke gir grunn til panikk, og peker på at juni-kontrakten fortsatt handler over 20 dollar fatet. Dessuten mener han man skal huske på at langsiktige feltandeler bør vurderes til langsiktige priser.

Teodor Sveen-Nilsen
Teodor Sveen-Nilsen (Foto: Aleksander Nordahl)

Analytikeren tror heller ikke rullering av kontrakter vil gi like dramatisk utvikling i nordsjøoljen da han tipper det er mindre beskrankninger på logistikk på oljeproduksjon knyttet til brent.

Uansett, dagens lave oljepris er ikke bra.

– Nå er oljeprisen så lav at det er veldig mye større andel av selskaper og felt som har negativ ebitda (driftsresultat før avskrivning, red.anm.). På 40 dollar er det nesten ingenting av verdens oljeproduksjon som har negativ ebitda. Ikke på 30 dollar engang, sier Sveen-Nilsen.

På 30 dollar fatet har 1–2 prosent av produksjonen på norsk sokkel negativ ebitda i 2020. Denne andelen har nå økt ganske betydelig.

Det imidlertid ikke alle som lider like mye av lav oljepris. Ifølge Sveen-Nilsen har en del selskaper vært flinke til å sikre pris på fremtidig produksjon, såkalt hedging.

– Africa Oil og Noreco har best hedgingprogram blant dem som er børsnotert i Skandinavia, sier analytikeren.

Ser lyspunkt i kuttavtalen

Rystad Energy skriver i en oppdatering tirsdag at håpet om at mandagens priskollaps skulle bli en engangshendelse raskt forduftet tirsdag.

– Lagermangelen er reell og vil ikke bli løst under dagens markedsforhold, selv med de avtalte Opec+-kuttene. Større og mer sjenerøse produksjonskutt er nødvendige for å kunne balansere tilbud og etterspørsel, skriver analytiker Louise Dickson i en oppdatering.

Også Sveen-Nilsen mener kuttet til Opec er for puslete. På kort sikt mener han kuttene er negativt, men at det på lengre sikt er ganske positivt fordi kartellet har sagt det vil kutte helt frem til april 2022.

– Lengden på avtalen er såpass bullish at jeg tror det er en stor sannsynlighet for at man i 2022 får lagertrekk, altså at tilbudet er lavere enn etterspørselen, og at etterspørselen er tilbake der den var i slutten av 2019, sier han, og understreker at betinger en brukbar etterlevelse av kuttene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.