Oljeprisen (brent spot) har falt med over åtte prosent i asiatisk handel mandag morgen og ligger på 23,5 dollar fatet ved 6:30-tiden.

Dette er den laveste noteringen siden slutten av april 2003. Siden nyttår har oljeprisen falt med 65 prosent.

Amerikansk lettolje har falt til under 20 dollar fatet – et nivå som ikke er sett på 18 år.

– Dette er en historisk oljepriskollaps. Det er ikke over ennå da det fysisk ikke er steder å lagre oljen. Smerten i skiferoljeindustrien vil bli svært alvorlige. Vi vil se økt produksjonsstans, sier tidligere energirådgiver Jason Bordoff i Obama-administrasjonen, og leder av Center on Global Energy Policy ved Columbia University, til Financial Times.

Jason Bordoff. Norsk olje og gass´årskonferanse.
Jason Bordoff. Norsk olje og gass´årskonferanse. (Foto: Elin Høyland)

Spår 18 dollar fatet

Dermed fortsetter altså oljeprisfallet man kunne se konturer av starten på fredag forrige uke. Fredag kveld falt oljeprisen med mer enn seks prosent, etter at statssekretær i det russiske energidepartementet Pavel Sorokin uttalte til RBC TV at Opec-planer om å gire opp oljeproduksjonen har ført til et ytterligere prisfall, skrev nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået ble han sitert på at «Saudi-Arabia tilbyr sin olje til rabatt for å øke sin markedsandel».

Oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities sa til DN at hun ikke var overrasket over utspillet. Samtidig spådde hun en gjennomsnittspris på 18 dollar fatet i andre kvartal.

– Vi tror ikke Russland kommer til å gi etter for kravene, og kutte i sin produksjon. Det er større sannsynlighet for at USA blir tvunget til å kutte på grunn av lav oljepris, sa Wiggen.

Som kjent har det pågått det som er blitt omtalt som en priskrig på olje, etter at Russland under sist Opec+-møte ikke ville forplikte seg til å være med på ytterligere produksjonskutt. Saudi-Arabia svarte med å overøse markedet med olje, og økte produksjonen med nesten 20 prosent.

For to uker siden ble det klart at USA vurderer sanksjoner mot Russland og press på Saudi-Arabia for å få prisen opp.

«En politisk kamp»

Wiggen i Pareto forklarte at forholdet mellom de to statslederne i Russland og Saudi-Arabia er nær fullstendig ødelagt, og at den pågående oljepriskrigen har ført til ytterligere uenigheter.

Under det nylige G20-møtet møttes ikke Mohammad bin Salman og Vladimir Putin engang for å snakke om olje, et tydelig bilde på hvor stor riften er.

– Vi tror Saudi-Arabia har store lagre med olje utenfor den kinesiske kysten, som allerede er blitt sendt over. Dette er olje som vil bli tilbudt til markedet i april og mai, men det er faktisk manglende etterspørsel etter denne oljen, sa Wiggen.

– Det er personlig mellom dem, det er en politisk kamp, la hun til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.