Prisen for et fat nordsjøolje er tirsdag nede i 65,75 dollar fatet. Det har ikke skjedd siden midten av mars.

Prisnedgangen kommer etter en periode der markedsanalytikere har justert sine prediksjoner for neste år. Stemningen har svingt fra en bekymring over oljeknapphet, til at tilbudene kan overskride etterspørselen, og dermed senke prisene.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop sa til DN tirsdag at en «Twitter-gal president», en svekket saudiarabisk kronprins og forvirrede oljeinvestorer bidrar til sende oljeprisen nedover.

USAs president Donald Trump kom med klare meldinger til Opec og Saudi-Arabia om at de ikke skal kutte i oljeproduksjonen. Saudi-Arabia uttalte i helgen av de ville redusere eksporten allerede neste måned på grunn av et «overkorrigert marked».

Schieldrop forklarte også prisfallet med stigende oljelagre i USA, der prisen på amerikansk lettolje har sunket til svært lave nivåer. Tirsdag kveld lå prisen 56 dollar fatet, den laveste siden desember i fjor, noe som også markerte den tolvte dagen på rad med prisnedgang.

IEA skrudde prognosene ned

Handelskonflikter og svekkede økonomiske utsikter har også ført til at Det internasjonale energibyrået (IEA) har anslått lavere oljeetterspørsel i sin nyeste rapport.

Veksten i etterspørselen ble nylig justert ned med 110.000 fat per dag, både for i år og neste år.

– Energi er igjen blitt dyrt, og olje, gass og kull omsettes på de høyeste prisnivåene på flere år. Dette utgjør en trussel mot økonomisk vekst, særlig i fremvoksende økonomier, heter det i en uttalelse fra IEA.

Dro med seg børsen

Oljeprisfallet satte også sine spor på Oslo Børs tirsdag. Equinor var tirsdagens mest omsatte aksje, men gikk ned fire prosent ved stengetid. DNO, som var nest mest omsatt, sank over ti prosent.

Commerzbank mener nå spørsmålet er hvordan Saudi-Arabia og Opec vil reagere fremover, ifølge TDN.

«Etter vårt syn er det ingen tvil om at produksjonen må kuttes ettersom oljemarkedet lider av et overtilbud», skriver meglerhuset.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator: –Derfor er akkurat dette krigsskipet så viktig for Norges forsvarsevne
01:00
Publisert: