Saudi-Arabia vil redusere oljetilbudet med 0,5 millioner fat per dag i desember fra november-nivået, ifølge landets energiminister Khalid al-Falih. Det melder CNBC søndag.

– Vi har økt oljeproduksjonen som respons på etterspørsel. Jeg skal fortelle dere en nyhet, som er at desember-nominasjonene er 500.000 fat mindre enn november, sier han, og legger til at dette delvis skyldes vedlikehold.

Videre sa energiministeren på søndag at energimarkedene har «overkorrigert» de seneste ukene, ifølge CNBC.

– Hele tiden har vi sagt at markedsoverreaksjonen på kunngjøringen av sanksjonene var drevet av frykt heller enn reelt underskudd. Markedene tar feil iblant som de gjorde for noen få uker på den ene siden og de gjør det igjen på den andre siden i dag, men til slutt vil pendelen svinge til en fornuftig midt, sier han.

«Volatiliteten kan forbli»

Oljeprisen falt siden toppen i begynnelsen av oktober nær 20 prosent frem til fredag, men stiger over to prosent mandag morgen. Prisen for et fat nordsjøolje (brent spot) er mandag morgen 71,45 dollar, mens den på toppnivået for i overkant av en måned siden var 86 dollar, grunnet frykt for USAs sanksjoner mot Irans oljeindustri.

Videre sa Russlands energiminister Alexander Novak søndag at Opec/ikke-Opec-produsenter må holde seg til en konsistent melding dersom de skal unngå å forverre de ville svingningene i oljemarkedet, ifølge CNBC.

– Det er mye volatilitet i markedet. Og denne volatiliteten kan forbli. Derfor, burde vi ikke nå ta forhastede beslutninger. Vi trenger å se på situasjonen svært nøye og se hvordan det vil utvikle seg så vi ikke endre opp med å endre kurs med 180 grader hver måned, sier energiministeren.

«Oversolgt»

Porteføljeforvalter Torbjørn Kjus i Vistin Trading tror oljemarkedet på kort sikt er oversolgt med fallet i Brent-prisen fra 86 dollar til under 70 dollar per fat på få uker.

– Når vi snakker om 70 dollar per fat, er det større sjanse for høyere priser enn lavere priser når vi kommer til årsskiftet, sa han til TDN Direkt fredag.

Kjus trekker frem at press fra spekulanter som har solgt seg kraftig ned i lange posisjoner har bidratt til fallet.

– Grunnen til at disse har solgt seg ut er hovedsakelig en mye større tilbudsside enn det man så seg for kort tid siden, sier han.

Kjus sier det økte tilbudet kommer fra Libya, USA, Saudi-Arabia og Russland.

– Særlig Libya og USA har produsert mer enn forventet, mens Russland og Saudi-Arabia lå mer innbakt i forventningene, fortsetter han.

Fordi det ikke har vært så store endringer fra shortsiden, kan dette indikere at investorene ikke har et aktivt syn på at oljeprisen skal ned.

– Det er mer en gevinstsikring fra dem som bygget seg opp lange posisjoner, og i den forbindelse blir det mye større salgspress enn kjøpspress, sier porteføljeforvalteren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Blomqvist-sjefen om nye Pushwagner-trykk: – Vi er imponert over at prisene holder
Ikke i tvil om hva han heller ville brukt 50.000 kroner på.
02:18
Publisert: