Det oljeproduserende kongedømmet Saudi-Arabia skal ha indikert til sine vestlige allierte at det er forberedt på å øke oljeproduksjonen om Russlands oljeproduksjon skulle falle betydelig som følge av sanksjoner.

Det skriver Financial Times natt til torsdag, og viser til fem kilder med kjennskap til saken.

Oljeprisen faller halvannen prosent tidlig torsdag morgen. De siste tre dagene har oljeprisen falt litt over seks prosent. Et fat av nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, koster nå rundt 114 dollar.

Opec-møte

Russland står overfor stort spenn av sanksjoner, nå også på oljen som produseres:

EU ble denne uken enige om å forby russisk olje som fraktes til sjøs. Det dekker over to tredjedeler av oljeimporten. Olje som fraktes via rørledninger er unntatt sanksjonene.

I tillegg har EU og Storbritannia blitt enige om legge ned forbud mot å forsikre skip som frakter russisk olje senere i år. Det kan gjøre det vanskeligere for Russland å flytte oljelaster til andre regioner.

I dag, torsdag, samles oljealliansen Opec og dets samarbeidene land, til sammen kjent som Opec+, til sitt månedlige møte. Alliansen møtes regelmessig for å diskutere hvordan best stabilisere oljemarkedet. Det er ventet at kartellet vil bli enige om en moderat produksjonsøkning for juli.

En av Financial Times' kilder sier til avisen at det har vært diskusjoner rundt en umiddelbar økningen i produksjonen fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, som kan bli kunngjort allerede på Opec+-møtet torsdag. Produksjonsøkninger som var planlagt til september kan også fremskyndes til juli og august, men ingenting skal være avgjort, ifølge avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.