Han går gjennom messehaller preget av hektisk aktivitet få timer før årets ONS dras i gang i Stavanger, et arrangement bedre kjent som «oljemessen». Messesjef Leif Johan Sevland er i godt slag, og det skyldes ikke bare at oljeprisen er mye høyere enn under forrige stevne for to år siden.

– Halve Silicon Valley er på plass. Vi har Microsoft, Amazon, Google, IBM, sier han og begynner på en lang oppramsing.

Det har ikke alltid vært slik. For ti år siden var det mer snakk om fysisk utstyr på utstilling her. De digitale gigantene var ikke interessert. Det er de nå.

– Det skal jeg love deg. Det har sammenheng med digitaliseringen. Disse miljøene er mer opptatt av energiindustrien enn de var for ti år siden.

Færre ansatte i bransjen

Som han går gjennom messeområdet, ramser den tidligere stavangerordføreren opp tall og fakta om arrangementet. Det er omtrent en kilometer fra den ene enden av messeområdet til den andre. 620 foredragsholdere fra hele verden står klar til å holde en mengde foredrag, parallelle sesjoner og arbeidsseminarer.

– Stemningen er veldig god. Det er noen tusen som monterer stand. Vi har passert tusen utstillere nå. Det er en av de største utstillingene vi har hatt, sier han.

– Men kommer dere opp i 90.000 besøkende som under oljeboomen i 2014?

– Det var én gang det var så høyt. Sist gang hadde vi rundt 65.000. Vi tror på godt med folk. En skal også huske at det er vesentlig færre folk igjen i næringen enn det var, sier han.

Zybnek Adamec, Petr Steskjal og Helen Chanter rigger Aker Solutions´stand før oljemessen.
Zybnek Adamec, Petr Steskjal og Helen Chanter rigger Aker Solutions´stand før oljemessen. (Foto: Tomas Larsen)

Har lært av krisen

Etter tre-fire år med kostnadskutt er også Sevland opptatt av at oljemessen reflekterer dette. Det er færre av de mest påkostede standene på flere etasjer. Mange selskaper bruker om igjen utstillingsmateriell fra sist messe.

– Det er optimisme i næringen, men vi er ekstremt opptatt av at en må ha lært av det en har vært gjennom. Vi skal ha respekt for dem som mistet jobben og ennå ikke har kommet tilbake, sier han.

Likevel mener han de verste katastrofescenarioene under oljekrisen aldri materialiserte seg. Sevland beroliger blant annet hotellkongen Petter Stordalen, som i oljenedturen uttalte at blodet rant i gatene i Stavanger.

– Petter Stordalen vil tjene gode penger i Stavanger neste uke i hvert fall.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Når huset ditt brenner ned, så får du ikke et nytt hus, men du får akkurat til trikkebilletten til nærmeste hotell
NHH-professoren forklarer hvorfor Oljefondet ikke bør selge energiaksjer og hvorfor det kan være mye bedre å selge statens aksjeposter i Equinor.
01:44
Publisert: