Onsdag møttes det utvidede oljekartellet kjent som Opec+ i Wien, Østerrike for å diskutere veien videre for verdens største oljenasjoner.

Først meldte Bloomberg at Opec+ mektigste aktører - Saudi-Arabia og Russland - begge støtter nedtrapping av kuttene fra og med august. Klokken 15.13 kom nyhetstjenesten med en oppdatering der det kommer frem at samtlige av medlemslandenes ministre i prinsippet støtter forslaget.

Ifølge nyhetstjenesten har Saudi-Arabias energiminister Prins Abdulaziz bin Salman sagt at nedtrappingen knapt vil bli følt ettersom etterspørselen er på vei tilbake etter å ha falt kraftig under koronakrisen.

I mai vedtok kartellet et produksjonskutt på tvers av landene på 9,6 millioner fat olje per dag, og den opprinnelige planen har vært å redusere kuttene fra nåværende nivå til 7,7 millioner fat per dag.

Siden det dramatiske oljeprisfallet i april, der ett fat nordsjøolje på det laveste ble handlet under 20 dollar, har prisene mer enn doblet seg. I skrivende stund handles brent spot til litt under 43 dollar fatet.

Den amerikanske lettoljen (WTI crude) handles til rundt 40 dollar fatet, etter at den under korona kollapset totalt da de rullerende månedskontraktene skulle gjøres opp i slutten av april.

«En destruksjon»

Etter at koronakrisen for alvor slo inn brakte det verdens oljeprodusenter i kne. Etterspørselen forsvant idet land stengte sine grenser og nær sagt all kommersiell flyvning ble stanset for å hindre ytterligere smitte.

Som et svar på det som er blitt kalt en «destruksjon av etterspørselen» vedtok Opec+ i mai å kutte produksjonen på tvers av kartellet med 9,7 millioner fat per dag. Det tilsvarer rundt ti prosent av verdens oljeproduksjon.

Siden den tid har de såkalte ministermøtene i Opec+ kommet med stadig jevnere mellomrom, i takt med at oljeprisen og etterspørselen har hentet seg gradvis opp fra rekordlave nivåer.

«Opec+ klarte å stable sammen den største balanseringen noen gang sett i oljemarkedet. Men nå forestillingen i ferd med å ta slutt. Ledet av Saudi-Arabia og Russland, er det ventet at Opec+ nå vil gjenåpne slusene, et berettiget trekk, idet markedet er på vei mot balanse igjen», skriver senioranalytiker Paola Rodriguez-Masiu i Rystad Energy i en kommentar.

Ser stabilt marked i 2020

Opec publiserte på tirsdag en rapport der nye prognoser kommer frem.

Opec trekker frem at det finnes tegn på at oljesektoren har begynt å hente seg inn, etter at flere store oljeprodusenter har samarbeidet om produksjonskutt og en strammere balanse mellom tilbud og etterspørsel.

I den månedlige rapporten sa kartellet at det forventet at verdens etterspørsel etter olje ville øke med 7 millioner fat per dag neste år, etter en forventet nedgang på 8,9 millioner fat per dag i 2020.

Ifølge kartellet vil markedet gradvis stabilisere seg i andre halvdel av 2020, for så å hente seg inn i løpet av 2021 hovedsakelig på grunn av forbedret økonomisk moment.

Fortsatt dystre utsikte

Men selv om prisene har hentet seg opp fra rekordlave nivåer, er situasjonen fortsatt alvorlig, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

«Selv om oljemarkedet utvilsomt har forbedret seg siden «Black April», så understreker det økende antallet smittede i noen land at pandemien ikke er under kontroll, og risikoen til våre markedsutsikter har en nær garantert nedside. Den nylige økningen i koronatilfeller og introduksjonen av delvis nedstengning gjør utsiktene enda mer usikre», skrev byrået i en rapport forrige uke.

Rystad Energy skriver i en melding at de venter en forlenget periode med underskudd i bransjen, men tror at reduseringen av produksjonskuttene i august kan være gode nyheter for raffinører, som vil kunne få bedre marginer.

Videre skriver de at de tror det er lite sannsynlig at Opec+ vil klare å opprettholde målene om produksjonskuttene med 100 prosent. Etter forrige møte klarte de kun å bremse produksjonen med 8.6 millioner fat per dag, da målet var 9.6 millioner. Rystad tror også at produksjonskuttene er overambisiøse med tanke på Iraks alvorlige økonomisk behov for oljeinntekter.

DN presiserer: I første utgave av saken skrev DN at partene ikke var enige om å rulle tilbake kutt. Dette er nå fjernet og oppdatert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.