Fredag bekreftet Opec at størrelsen de etter planen skal kutte sin samlede produksjon med ti millioner fat daglig.

Det avhenger av et stort «spleiselag», der Opec +-landene alle forplikter seg til å kutte noe.

Avtalen landet imidlertid på betinget samtykke fra Mexico, som ikke ville strekke seg fullt så langt som avtalepartene krevde av landet. De foreslo å kutte 100.000 fat per dag av sin produksjon, men Opec skal ha ønsket et kutt på 400.000 fat.

Senere fredag kom meldingen om at landet nå kan få hjelp av USA. President Andres Manuel Lopez Obrador uttalte fredag at USA har forpliktet seg til å kutte ytterligere 250.000 fat olje per dag for å bøte på Mexicos bidrag.

– Det er en overflod av olje som vi aldri før har sett, sa Trump på en pressekonferanse fredag.

Han bekreftet at USA godtar å kutte flere hundre tusen fat av sin oljeproduksjon i samråd med Mexico. Trump sier også at den amerikanske oljeproduksjonen allerede er redusert, og at Mexico kommer til å kompensere USA for hjelpen på et senere tidspunkt.

– Vi sto løpet ut helt til sist fordi det har kostet oss mye å øke produksjonen. Det var argumentet vårt i går, at det ville være vanskelig for oss å redusere vår produksjon, forklarte Obrador på en pressekonferanse.

Oljemøte skjærtorsdag

Opec-landenes forslag går ut på å kutte i oljeproduksjonen med ti millioner fat per dag til juli. Deretter opprettholdes et kutt på åtte millioner fat per dag ut resten av året. Fra 2021 vil produksjonsreduksjonen være på seks millioner fat olje per dag og vare de neste 16 månedene.

Saudi-Arabia og Kuwait legger skylden på Mexico for å sette forslaget om produksjonskutt i fare. Mexico har ikke direkte erkjent det.

Avtalen Opec kom frem til er betinget av samtykke fra Mexico.

Mexicos energiminister skrev Rocío Nahle skrev i natt på Twitter at Mexico hadde foreslått å kutte 100.000 fat per dag av sin produksjon. Det ville gitt en reduksjon fra 1,781 millioner fat til 1,681 millioner fat per dag.

Men Opec ønsket at Mexico skulle kutte sin produksjon med 400.000 fat per dag, ifølge Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.