Torsdag starter det to dager lange møtet i oljekartellet Opec hvor flere av verdens mektigste oljenasjoner samles i Østerrikes Wien for å diskutere hvordan de skal stabilisere oljemarkedet.

Det ventes at Opec vil holde dagens produksjonskutt på 1,2 millioner fat om dagen i ro.

Det tror ikke oljeanalytiker Nadia Wiggen i Pareto Securities. Hun tror Opec vil kunne kutte med ytterligere 400.000 fat om dagen slik at de totale kuttene blir på 1,6 millioner fat om dagen, tilsvarende 1,6 prosent av verdens oljetilbud.

– Jeg tror Opec tar feil når de fokuserer på å forlenge kuttavtalen fremfor å kutte mer. En forlengelse skaper mer stabile forhold for at amerikansk skiferolje kan reagere på støtte til oljemarkedene, sier Wiggen.

Hun og Pareto mener kuttene burde vært enda større – ytterligere 800.000 fat.

– Jeg tror Opec undervurderer mengden av ytterligere tilbud som kommer fra Norge, Brasil og Canada generelt. De undervurderer tilbudsveksten der og har ikke de riktige beregningene for etterspørselen etter olje fra Opec, sier analytikeren.

– Må vise at gruppen er forent

Ukens Opec-møte preges av flere ting:

  • Saudi-Arabia har fått en ny oljeminister, prins Abdulaziz Salman, som er ventet å føre en hardere linje overfor medlemslandene i Opec enn det hans forgjenger gjorde.
  • Børsnoteringen av det gigantiske statseide oljeselskapet Saudi Aramco er rett rundt hjørnet. Prisen blir bestemt torsdag og Saudi-Arabia er tjent med at oljeprisen holder seg stabil i tiden fremover og er derfor avhengig av at forhandlingene på Opec-møtet ikke kollapser.
  • Russland- som ikke er medlem av Opec, men har sluttet seg til kuttavtalen – har produsert mer enn avtalt de siste månedene. Især Saudi-Arabia ønsker at alle bidrar med sin andel. Saken fortsetter under videoen
Dette er Saudi Aramco
Saudi Aramco har lange røtter og er det mest lønnsomme selskapet i verden.
01:04
Publisert:

– Saudi-Arabia må vise at gruppen er forent, spesielt sett i lys av den ventede børsnoteringen til Saudi Aramco. Jeg tror Saudi-Arabias oljeminister virkelig vil forsøke å lytte til de andre ministrene. Forgjengeren var veldig fokusert på forholdet til Russland, mens den nåværende vil nok ha mer fokus på Opec-medlemmene, sier Nadia Wiggen.

Tror ikke på ytterligere kutt

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB tror det mest sannsynlige utfallet av ukens møte blir at Opec forlenger avtalen til juni 2020 uten ytterligere kutt. Han fester ikke lit til Iraks oljeminister Thamir Ghadhban, som tidligere denne uken sa at det er nødvendig at produksjonskuttene økes med 400.000 fat om dagen.

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB.
Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: Gunnar Lier)

– Jeg tror ikke det er så mange som kjøper den argumentasjonen i og med at de har vært en av dem som ikke har klart å overholde kuttene. Det blir litt sånn: «nå må vi kutte folkens, men jeg kan dessverre ikke», sier Schieldrop.

Irak er Opecs nest største produsent og står for 16 prosent av kartellets samlede produksjon.

– Det store spørsmålet er hvordan det blir når Opec beveger seg gjennom de neste seks månedene. Man har aldri noen garanti for at de kommer til å etterleve kuttene mer de neste seks månedene enn de foregående seks månedene, sier Schieldrop.

Analytikerne tror ikke Russlands etterlevelse av avtalen kommer til å bli et stort problem.

– Russland vil gjøre hva de kan for å opprettholde politisk samarbeid med Saudi-Arabia, sier han.

På torsdag er det kun medlemmene i Opec som møtes. På fredag møtes Opec sammen med de andre oljeproduserende landene som har sluttet seg til kuttene, såkalt Opec+. Samme dag vil kartellet komme med en offisiell uttalelse om hva det er blitt enig om.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.