Fredag ettermiddag avsluttet Opec og de andre store oljeproduserende landene sitt toppmøte i Wien, etter å ha blitt enige om nye kutt i oljeproduksjonen.

Oljeministeren for Opecs mektigste medlem, Saudi-Arabia, bekreftet etter møtet at kartellet og Russland er enige om nye kutt på 500.000 fat olje per dag. Det bringer de totale produksjonskuttene, som er ment å holde oljeprisene oppe, blir på 2,1 millioner fat per dag i første kvartal neste år.

Saudi-Arabia, verdens største oljeeksportør, skal stå for brorparten av kuttene med 400.000 fat per dag.

Det var på forhånd store diskusjoner, men det ble underveis i todagersmøtet hintet fra flere Opec-kilder om at det gikk mot nye kutt.

Blant annet ble det meldt at den tekniske overvåkningskomiteen for Opec (JMMC) var blitt enige om et ytterligere kutt på 500.000 fat olje om dagen, totalt 1,7 millioner fat om dagen.

I det Saudi-Arabias nye oljeminister, Abdulaziz Salman, forlot møtet på torsdag lovet han reportere «vakre nyheter» i dag, skriver Bloomberg News.

Få bevegelser i oljeprisen

Handelsbanken skrev i morgenrapporten fredag at dersom Opec blir enige om kutt på 1,7 millioner fat om dagen vil det egentlig bare være en formalisering av dagens faktiske kutt som er på mer enn det avtalen tilsier.

– Dette som følge av dypere kutt fra Saudi-Arabia, som mer enn veier opp for at andre land ikke overholder sine forpliktelser. Det gjør at kuttene allerede er nær 1,7 millioner fat, og det som da diskuteres er hvorvidt man skal konsolidere dette nivået, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Gonsholt Hov venter at avtalen blir ratifisert fredag.

Det var få bevegelser i oljeprisen fredag formiddag, men oljeprisen stiger etter at Opec bekreftet enigheten om nye kutt. Den siste uken er prisen på nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, opp rundt fire prosent.

Fredag meldte Reuters at det foreslåtte produksjonskuttet til Opec og samarbeidslandene skal fordeles med to tredjedeler på Opec-landene og en tredjedel på de allierte landene.

Gir Russland gulrot

Russlands energiminister Aleksander Novak sa til reportere torsdag at Opec ble enig om å tillate alle Opec+-medlemmer om å unnlate kondensat fra deres oljeproduksjonsgrunnlag, skriver TDN Direkt.

Opec+ er betegnelsen på Opec-medlemmene, samt enkelte andre oljeproduserende land som ikke er medlem av kartellet, men likevel har sluttet seg til kuttavtalen.

For Russland betyr dette at rundt 760.000 fat kondensat pr dag vil bli ekskludert fra produksjonsgrunnlaget som benyttes for kuttberegning, og grunnlaget vil med det bli rundt 10,66 millioner fat pr dag, ifølge Reuters, skriver TDN Direkt.

Reuters skriver videre at den ventede avtalen representerer et kompromiss mellom Saudi-Arabia og Russland. Ifølge Reuters-kilder var Russland motvillige til å kutte produksjonen ytterligere, mens Saudi-Arabia ønsket dypere og mer varige kutt.

Saudi-Arabia er Opecs desidert største oljeprodusent og legger i stor grad føringen på hva som skjer i kartellet. Kongedømmet har i løpet av kuttavtaleperioden produsert langt under sin kvote på 10,3 millioner fat olje om dagen. Hittil i år har produksjonen ligger på i snitt 9,8 millioner fat om dagen, ifølge Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.