Oljeprisen falt tirsdag ettermiddag under 69 dollar fatet, som er det laveste nivået på syv måneder. Siden toppen på 86 dollar fatet i begynnelsen av oktober er prisen for et fat nordsjøolje nå ned over 20 prosent.

– Det er helt klart tweeten fra Donald Trump i går hvor han legger bredsiden til, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB om tirsdagens prisfall.

Den amerikanske presidenten Trump kom med klar beskjed til oljekartellet Opec om hva han håper de vil gjøre fremover.

– Forhåpentlig vil ikke Saudi-Arabia og Opec kutte i oljeproduksjonen. Oljeprisen burde være mye lavere basert på tilbud, skrev han på Twitter.

«Jeg ble overrasket»

Meldingen kom etter at Saudi-Arabias energiminister Khalid Falih mandag sa at de vil kutte i oljeproduksjonen for å korrigere for et marked som har «overkorrigert».

– Det er klart at Trump er veldig fokusert på at både eksporten fra Iran skal ned for å smerte iransk økonomi og at oljeprisen skal så lavt som mulig. Men hvis Iran har fall i oljeeksporten på 20 prosent og samtidig en økning i oljepris på 20 prosent, så er det jo klart at det ikke smerter så mye, sier Schieldrop.

– Men jeg ble overrasket over at han fortsetter å legge trykk på det. Det er en ren forhandling mellom Donald Trump og Saudi-Arabia her. Han vil åpenbart ha oljeprisen så lav som mulig for å legge trykk på Iran, men så er det en grense for hva Saudi-Arabia kan akseptere. Saudi skal også leve, sier han.

Saudi-Arabia, som er avhengig av sine oljeinntekter, har tidligere sagt at de vil ha en oljepris over 70 dollar, men kongedømmets politiske påvirkningskraft er svekket etter drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. Dermed er de forsiktige med å trosse Trump, mener Schieldrop.

«Forvirring og schizofreni»

Oljelagrene i USA har steget kraftig den seneste tiden fordi det er trøbbel med infrastrukturen på rørledningene i landet. Det gjør at amerikanske lettolje hoper seg opp og at man får et mye større tilbud og dermed lavere pris på WTI-oljen (amerikansk lettolje). Dette kan bli tolket av investorene som at det tilbudet øker i forhold til etterspørselen, og dermed handler man deretter. Altså går prisene ned.

– Men globale lagre har gått sidelengs siden starten av oktober, sier Schieldrop.

– Da er investorene dumme da?

– Som regel er markedet litt dumt. Det er sånn det er, svarer han.

Schieldrop sier at de globale oljelagrene har falt 40 millioner fat hittil i år, og at nordsjøoljen, som brukes som referanse for oljehandel verden over, følger med i dragsuget av fallet i amerikansk lettolje.

– Det er en viss form for forvirring og schizofreni i det markedet her, sier oljeanalytikeren.

«Kan bli en runde til»

Oljeprisfallet har barbert bort store verdier i flere oljeaksjer på Oslo Børs den siste måneden.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets sier at han gjerne skulle «sett litt avklaring på oljesiden». Han peker på børsfallet i store olje- og offshoreselskaper som Aker BP, Equinor, PGS, TGS og Subsea 7 den siste måneden.

Aker BP er tirsdag ettermiddag ned 17 prosent den siste måneden, mens PGS, TGS, Subsea 7 og Equinor er ned henholdsvis 33 prosent, 15 prosent, 12 prosent og syv prosent.

Peter Hermanrud, sjefstrateg i Sparebank 1 Markets.
Peter Hermanrud, sjefstrateg i Sparebank 1 Markets. (Foto: Fartein Rudjord)

Fallet i oljeprisen dro også Oslo Børs nedover tirsdag.

– Det har vært såpass svakt i oljemarkedet og store skuffelser i offshore at det kan bli en runde til her, forklarer Hermanrud, og viser til korreksjonen i aksjemarkedene i oktober.

– Korreksjonen har vart ganske lenge nå, men jeg er fortsatt litt usikker. Det har vært noen svake ting på makrosiden, en svak oljepris og signaler fra oljeselskaper som har vært skuffende med tanke på lete- og utbyggingsbudsjetter for neste år. Og det er jo det som er inntektslinjen til offshoresektoren. Hvis det fortsatt er stor usikkerhet rundt olje og offshore kan det godt vare videre dette her, legger han til.

– Det er ikke ofte du er usikker?

– Nei, he he, men når det er sånne korreksjoner sitter jeg ofte ganske stille inntil jeg mener det er gode odds til å gå inn igjen, sier Hermanrud.

Sjefstrategen forteller at Sparebank 1 Markets er nøytral i aksjer.

– Det står jeg på fortsatt. Når det har falt ni prosent skal du vanligvis kjøpe, men risikoen er mye større når det er såpass dyrt som det er nå. Det er mindre oppside og mer nedside igjen, forklarer sjefstrategen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han har vunnet pris for dialektbruken. Men skjønner du hva Jonas Strand Gravli sier?
00:30
Publisert: