Saudi-Arabias statseide oljeselskap Saudi Aramco skal etter planen børsnoteres i desember.

Prosessen er blitt utsatt flere ganger, og det har blitt spekulert bredt i hva selskapet vil bli verdsatt til. I et prospekt som ble sluppet søndag går det frem at 1,5 prosent av selskapet vil noteres på børs. Verdsettingen er satt til 15.000 milliarder kroner.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman ønsket at det statlige oljeselskapet Saudi Aramco skulle verdsettes til 20.000 milliarder kroner. Nå er det verdsatt til 15.000 milliarder.
Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman ønsket at det statlige oljeselskapet Saudi Aramco skulle verdsettes til 20.000 milliarder kroner. Nå er det verdsatt til 15.000 milliarder. (Foto: Charly Triballeau/AFP/NTB Scanpix)

I utgangspunktet ønsket kronprins Mohammed bin Salman at fem prosent av selskapet skulle noteres, og at verdsettingen skulle settes til 20.000 milliarder kroner.

Den lavere verdsettingen gir inntrykk i at Salman har hørt på investorers bekymring over den foreslåtte prisen, ifølge Financial Times.

Ikke-statlige aksjonærer

Saudi Aramco er verdens mest innbringende selskap uavhengig av industri, og står ifølge Bloomberg for produksjonen av omtrent ti prosent av verdens råolje.

Hvis alt går etter planen vil det statseide selskapet få ikke-statlige aksjonærer for første gang på fire tiår.

Saudi-Arabia har nå satt i gang et «roadshow» - en presentasjonskampanje av selskapet - for å hente inn aksjonærer til selskapet blir notert på Tadawul-børsen i landets hovedstad Riyadh.

Den endelige prisen for aksjene vil kunngjort 5. desember, samtidig som Opec-landenes oljeministere møtes for å avgjøre hvor mye olje som skal være tilgjengelig på markedet neste år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.