Torsdag morgen legger Equinor frem rykende ferske tall for andre kvartal.

Oljegiganten legger frem et justert driftsresultat på 3,15 milliarder dollar. Det er en kraftig nedgang sammenlignet med samme periode i fjor da Equinors justerte driftsresultat var på 4,3 milliarder dollar.

På forhånd var det ventet et justert driftsresultat på 3,5 milliarder dollar, ifølge TDN Direkt. Dermed er tallene Equinor legger frem ti prosent svakere enn ventet.

– Vi leverer gjennomgående solid drift og opprettholder høy produksjon i et kvartal med lavere råvarepriser og høy vedlikeholdsaktivitet. Jeg er tilfreds med at vi viser fortsatt tydelig kostnadsfokus og sterk kapitaldisiplin. Sammen med effektiv prosjektgjennomføring, gjør dette at vi kan redusere vår guiding for organiske investeringer for 2019 til 10–11 milliarder dollar, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor.

Fikk mindre for oljen

Ifølge oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie er hovedårsakene til det lavere resultatet lavere olje- og gasspriser.

  • Equinor produserte i snitt 2,012 millioner fat oljeekvivalenter per dag i andre kvartal, mot 2,028 millioner fat per dag i samme periode i fjor.
  • Oljen solgte de for i snitt 59,3 dollar fatet i kvartalet, mot 65,8 dollar fatet i andre kvartal i fjor.

I andre kvartal falt prisen på nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, med rundt fem prosent. Det kommer etter at det fryktes at etterspørselen vil få seg en knekk hovedsakelig på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina.

Ifølge Bjørgan i Carnegie har gassprisene falt som følge av en kombinasjon av flere ting.

Det var blant annet en mild vinter i år, både i Asia og Europa, som resulterte i høyere lagre ved inngangen til sommersesongen. Det har også kommet mye ny kapasitet av flytende naturgass (lng), hvorav mye har gått til Europa.

– I tillegg har etterspørselen i Europa vært svakere enn normalt, delvis på grunn av lavere industriproduksjon, sier Bjørgan.

Equinor betaler et utbytte på 0,26 dollar per aksje for andre kvartal.

Gjør Johan Sverdrup enda billigere

Equinor-sjef Eldar Sætre varsler også ytterligere forbedringer knyttet til utbygging av kjempeprosjektet Johan Sverdrup.

– Vi har redusert investeringskostnadene for fase 1 med ytterligere tre milliarder kroner, og de samlede reduksjonene er nå på 40 milliarder kroner siden planen for utbygging og drift ble levert, sier Sætre.

Equinor økte tidligere denne måneden sin direkte eierandel i Johan Sverdrup til 42,6 prosent etter en milliardhandel med Lundin der Equinor realiserte aksjer i det svenske oljeselskapet.

Kraftig fall på børs

Den norske oljegiganten har levert en svakere avkastning til sine aksjonærer enn sammenlignbare selskaper. En sammenstilling på Equinor sine sider viser at Equinor-aksjen har falt rundt ti prosent hittil i år, mens selskaper som Total, BP, Chevron og ExxonMobil har steget mellom seks og 16 prosent.

Av de 11 analytikerne som bidro med analyser til Infront Data i forkant av resultatfremleggelsen har åtte en kjøps-/overweightanbefaling, tre har hold-anbefaling, mens ingen anbefaler salg/undervekt.

Gjennomsnittlig kursmål er på 214 kroner, varierende mellom 185 og 240 kroner. Aksjen ble onsdag handlet til 165,20 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.