Igangsetting av nye offshore-prosjekter har passert en verdi på 50 milliarder dollar – over 430 milliarder norske kroner – i 2019, ifølge en rapport fra Rystad Energy.

Konsulentselskapet mener satsingen er i rute til å overgå nivået fra 2014. Den gang ble det satset offshore for rundt 78 milliarder dollar, blant annet på grunn av Totals prosjekter i Vest-Afrika og Brasil. I år er potensialet på rundt 123 milliarder dollar, ifølge analysen.

Saudi-Arabia driver utviklingen

Driveren bak årets bølgetopp er hovedsakelig drevet av Saudi Aramco, som nylig ga kontrakter for feltene Marjan og Berry til en verdi av 18 milliarder dollar.

Begge ligger i Persiabukten. Førstnevnte felt er alene den største globale enkeltsatsingen siden 2014.

– Iverksettelsen av nye offshore-prosjekter i 2019 ser ut til å nå nivåer vi ikke har sett siden oljeprisen var 100 dollar fatet, sier Rystad-visepresident Matthew Fitzsimmons.

Forrige gang det skjedde var høsten 2014.

Offshore-optimismen er i alle fall på plass hos norske aktører. Nylig sa Okea-topp Erik Haugane til DN at han var trygg på at det norske oljeeventyret vil vare i mange tiår til.

Okea omsatte for én milliard i andre kvartal. Senere i måneden skal Equinor legge frem sine tall.

Spekulerer i oljeprisen

Rystad Energi mener 15 prosent av årets satsinger er avhengige av en oljepris på over 60 dollar fatet for å gå i null.

Prisen på nordsjøolje har svingt flere ganger denne uken. Tirsdag falt den over to prosent etter at USAs president Donald Trump sa at det var fremdrift i samtalene med Iran.

Torsdag steg prisen med ett prosent da det ble kjent at den iranske revolusjonsgarden har tatt et utenlandsk oljeskip i arrest i det viktige Hormuzstredet. Deretter falt prisen på nytt da det ble kjent at det ikke var store mengder olje om bord.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.