Panoro gikk i likhet med mange andre små oljeselskaper på en real smell etter oljekrisen i 2014, og siden har aksjen stanget mot veggen – helt frem til i fjor høst. Siden da har Panoro-aksjen steget nærmere 500 prosent på Oslo Børs.

Investor Christen Sveaas frykter ikke rekyl.

Da lille, men hurtigvoksende Panoro hentet inn 255 millioner kroner gjennom en rettet emisjon i starten av november, tegnet Sveaas sitt selskap Kistefos seg for aksjer verd 80 millioner kroner.

– Vi har deltatt i emisjonen fordi vi synes dette fremstår som en god investering i et selskap som vi vurderer å være attraktivt priset, sier konsernsjef Bengt A. Rem i Christen Sveaas sitt Kistefos.

Kistefos er etter emisjonen blant de aller største aksjonærene i det britiske oljeselskapet som i år alene har steget 178 prosent på Oslo Børs.

Ikke første kjendisinvestor

Christen Sveaas er ikke den første kjente investoren som har omfavnet Panoro. På eiersiden finner man også igjen investor Torstein Tvenge, Solon-styreleder Simen Thorsen, kosmetikkarving Hermine Midelfart, oljeinvestor Berge Gerdt Larsen og hans sønn Brede Bjørvad Larsen.

Videre er Nille-gründer Mathias Aarskog og eiendomsinvestor Tom hagen og investor Fredrik Daylemani Sneve på eiersiden.

«Vesentlig oljeproduksjon»

Panoro er blitt en børsyndling etter at selskapet høsten i fjor klarte å inngå et forlik med sine partnere på Aje-feltet i Nigeria der Panoro hadde tatt nedskrivninger på flere titall millioner dollar. Nå er selskapet i gang med å produsere olje fra Gabon og har gått tungt inn i Tunisia. Det liker Sveaas.

Bengt A. Rem, konsernsjef i Kistefos.
Bengt A. Rem, konsernsjef i Kistefos. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Som følge av den siste tids hendelser i selskapet med blant annet igangsettelse av oljeproduksjonen på Dussafu-feltet og oppkjøpet av OMVs produksjon i Tunisia, har Panoro gått fra å være et selskap med primært ressurser i bakken, til å få – for et selskap av denne størrelsen – en vesentlig oljeproduksjon som forventes å øke de neste årene og gi selskapet en betydelig kontantstrøm, sier hans høyre hånd Bengt A. Rem.

Rem var lenge også Kjell Inge Røkkes høyre hånd da han var finansdirektør i Aker. Han sluttet i 2009 og var frem til 2014 viseadministrerende direktør i meglerhuset Arctic Securities før han begynte i Kistefos. Han er i tillegg til å være konsernsjef også representert i styret i en rekke Kistefos-tilknyttede selskaper.

Digger Afrika

Den ferske rapporten for Panoros tredje kvartal viser at selskapet har nidoblet produksjonen fra andre kvartal. Det var lenge virksomheten i Nigeria som sto for oljeinntektene til Panoro, men i slutten av september produserte Panoro sin første olje fra Dussafu-feltet utenfor kysten ved Gabon vest i Afrika.

Det er ventet at det skal produseres mellom 10.000 til 15.000 fat per dag i den første fasen.

– De fortløpende organiske og eksterne vekstinitiativene har forvandlet Panoro til et fullsyklisk og balansert lete- og produksjonsselskap fokusert på Afrika, sier Panoro-sjef John Hamilton i en melding tirsdag.

Kjøpte fra DNO

De 255 millioner kronene som ble hentet forrige uke skal brukes til å finansiere Afrika-eventyret til Panoro videre.

På tampen av juli kjøpte Panoro opp norske DNOs oljevirksomhet i Tunisia. Panoro betalte ikke kontant for virksomheten, men DNO fikk tegne seg for aksjer i selskapet og ble tredje største aksjonær. Forrige uke kjøpte Panoro også opp Tunisia-virksomheten til østerrikske OMV.

– Det nylig annonserte oppkjøpet i Tunisia utfyller vår eksisterende E&P-portefølje og er et stort steg i retning av fullbyrde Panoros strategi og verdiskaping, sier Panoro-sjef John Hamilton i en melding tirsdag morgen.

Resultatene for tredje kvartal var imidlertid ikke noe å glede seg over:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Resultat før skatt på minus tre millioner dollar, ned fra 547.000 dollar i samme periode i fjor.
  • Inntektene falt fra 3,1 millioner dollar til 2,6 millioner dollar.
Syv nye gravkamre avdekket i Egypt: Ser du hvilke dyr som er mumifisert?
01:39
Publisert: