Torsdag la Oljedirektoratet frem en årsmelding for 2017 der de store funnene glimret med sitt fravær. Det har ikke manglet på forsøk, ikke minst i Barentshavet, men det endte kun med småtterier. Fredag bekreftet Lundin at også den siste letebrønnen nær Alta-funnet var tørr.

- Vi har ikke gitt opp Barentshavet, sier likevel leder Bente Nyland i Oljedirektoratet.

- Tror dere fortsatt på gigantfunn der, såkalte elefanter?

- Om ikke elefanter, så har vi kanskje gått ned litt i dyregrupper. Men vi er på jakt etter funn som er store nok til at de er lønnsomme, sier hun.

Hun viser til at Statoil har lykkes i å få til en selvstendig utbygging av Johan Castberg-funnet i Barentshavet, og mener det er en indikasjon på funnstørrelsen som trengs for å få til lignende prosjekter.

Oljeanalytiker: – Dette har vært et fantastisk «rally»

"Horribelt leteår"

Aksjeanalytiker Anders Holte i Danske Bank ser mørkere på det.

- For norsk sokkel har det vært et helt horribelt leteår, sier han.

- Jeg er litt usikker på hva Barentshavet kan levere fremover av kommersielle funn.

Han viser til at selv stjernespilleren i Barentshavet, Lundin, gikk på to store skuffelser i de såkalte Hufsa- og Hurri-brønnene. Det gjør at optimismen knyttet til selskapets nærliggende Filicudi-funn tidlig i 2017 har lagt seg.

Statoil på sin side gjorde bare ett mindre oljefunn i fem mye omtalte letebrønner i Barentshavet i 2017. Boringen i kjempestrukturen Korpfjell påviste bare littegrann gass i en boring på grunt nivå i strukturen.

- Jeg synes ikke det som kom fra den brønnen var lovende. Det hadde vært mye bedre om de hadde funnet spor av olje. Det hadde i alle fall tydet på oljemigrasjon i området, sier Holte.

Tror ennå på Korpfjell

Oljedirektør Nyland har likevel ikke mistet troen. Leteområdene er enorme og fortsatt relativt lite utforsket.

- Du kan ikke spørre en geolog om hun fortsatt har troen, sier Nyland.

- Korpfjell skal bores i år også, den dype brønnen, og det er kanskje den vi har mer forventninger til. Den skal ta flere mål, flere nivåer nedover, sier hun.

Interessen for leteareal i den såkalte 24. konsesjonsrunden gir uansett en pekepinn på lavere entusiasme blant oljeselskapene. Bare 11 selskaper søkte i høst, mot 23 i den forrige store letearealtildeingen to år tidligere.

Statoil-talsmann Morten Eek ønsker ikke å drive opp optimismen rundt den nye Korpfjellboringen.

- Korpfjell var en brønn alle håpet skulle bringe et fint oljefunn. Samtidig var det ingen overraskelse at den var tørr. Mest sannsynlig ville det være en tørr brønn. Så gir ikke vi noen vurdering av sannsynligheten for funn i det neste Korpfjell-prospektet, men vi planlegger den inn som en av opptil fem brønner i Barenshavet i år, sier Eek. (Vilkår)

Slik satser aksjeekspertene denne uken
Jakarta-børsen kollapset
Minst 28 personer skal være skadet etter at Jakarta-børsen i Indonesia plutselig kollapset.
01:01
Publisert: