Det har vært knyttet store forventninger til undersøkelsesbrønnen «Korpfjell» som riggen Songa Enabler i august har boret i Barentshavet. Idag melder Oljedirektoratet og Statoil at det ble gjort et lite gassfunn i den såkalte Støformasjonen, men at det ikke er kommersielt drivverdig i dag. 

Ifølge nyhetsbyrået TDN Finans viser en foreløpig beregning av størrelsen på funnet at det er mellom 6 og 12 milliarder standard kubikkmeter utvinnbar gass i Støformasjonen. Ifølge Statoil er det per i dag ikke lønnsomt å bygge ut feltet. Mange hadde håpet at Statoil kunne gjøre et betydelig oljefunn i «Korpfjell»-brønnen. 

Oljekonsulent Jarand Rystad i Rystad Energy er blant dem som har uttalt at «Korpfjell» hadde potensial til å bli på hele 10 milliarder fat olje i det høyeste scenarioet. Dette ville ha gjort feltet til det største oljefunnet i Norge noensinne. 

Skuffende sommer i Barentshavet

-Vi har hele tiden understreket den høye geologiske usikkerheten relatert til Korpfjell. Hovedspørsmålet var om vi ville finne noe i det hele tatt, og hvis vi gjorde det, om det ville inneholde gass eller olje, sier konserndirektør Jez Averty i Statoil ifølge TDN Finans.

Han legger til at selv om resultatet er skuffende, er det for tidlig å trekke konklusjoner om hvordan dette vil påvirke Barentshavet Sørøst-området.

Statoil skal i sommer etter planen bore fem letebrønner i Barentshavet, og det har vært knyttet svært høye forventninger til resultatene. Hittil har imidlertid utbyttet av boreprogrammet vært skuffende. Kun én av de fire første brønnene har levde opp til forventningene. 

Tidligere i august ble det klart at den såkalte «Gemini Nord»-brønnen kun inneholdt noe gass og bitte litt olje og ikke var i nærheten av å være kommersielt drivverdig. I letebrønnen "Blåmann" var målet også å finne nye oljeressurser, men Statoil fant kun gass. Det er brønnen "Kayak" som har kommet nærmest å være en suksess. Her fant Statoil rundt 50 millioner fat olje som kan være kommersielt drivverdig som en utvidelse av Castberg-prosjektet.  

Kontroversiell brønn 

«Korpfjell»-brønnen ble boret om lag 365 kilometer nordøst for Wisting-funnet, og er den første brønnen boret sørøst i Barentshavet, som ble åpnet for letevirksomhet i 2013. Det er også den nordligste undersøkelsesbrønnen boret på norsk sokkel.

Boringen av brønnen har vært svært kontroversiell og den 17. august aksjonerte Greenpace-aktivister mot riggen Songa Enabler ved å ta seg inn i sikkerhetssonen rundt riggen. 

«Korpfjell»-brønnen er også omfattet av Greenpeace og Natur og ungdoms klimasøksmål.(Vilkår)

Mennene svarer Solberg: – Vi er bedre enn menn fra andre land
Regjeringen reduserte fedrekvoten fra 14 til ti uker i 2014, etter det har andelen menn som tar mer enn ti uker pappaperm falt kraftig. Nå er Erna Solberg skuffet over norske menn.
00:59
Publisert: