Det var alle hendene i været da Det internasjonale energibyrået (IEA) la frem sin forrige månedsrapport i juli. På et drøyt halvår hadde oljeprisen klatret fra 50 dollar fatet til over 70 dollar fatet og IEA kunne fortelle at global oljeetterspørsel hadde økt med hele 3,8 millioner fat per dag i juni.

«Robust økonomisk vekst, økende vaksinasjonsrater og lettelser i koronatiltak vil sammen bidra til sterkere global oljeetterspørsel for resten av året», skrev IEA da.

I sin nyeste oljemarkedsrapport, publisert torsdag formiddag, er tonen en annen.

– Utsiktene for resten av året er blitt vesentlig nedgradert som følge av forverringen av pandemien og revideringer av historiske data, skriver IEA.

Snudde brått i juli

Byrået skriver at etterspørselsveksten snudde brått i juli. Det estimeres at etterspørselen faktisk falt i juli med 120.000 fat per dag. Det pekes særlig på oppblomstringen av deltavarianten av koronaviruset som har redusert oljeetterspørselen især i Kina og Indonesia, samt andre deler av Asia.

IEAs anslag for global oljeetterspørselsvekst er kun marginalt nedjustert til 5,3 millioner fat per dag i snitt til 96,2 millioner dollar fat per dag i 2021.

Men IEA slår fast at veksten i andre halvår av 2021 er blitt nedgradert kraftigere.

I 2022 anslår energibyrået at oljeetterspørselen er ventet å stige med ytterligere 3,2 millioner fat per dag.

Deltavarianten har skapt hodebry for flere asiatiske land igjennom sommeren. Varianten er påvist flere steder i Kina og myndighetene har svart med å teste hele befolkningen i bestemte byer. Smitten har også økt i andre folkerike asiatiske land som Indonesia og nylig OL-vert Japan. Oljeanalytiker Bjørnar Tonhaugen sa nylig til DN at utviklingen i Kina vil bli spesielt avgjørende for oljemarkedet fremover.

– Nå er det mer frykt for at spredningen kan holde igjen oljeetterspørselsoppgangen som var ventet i Kina. Myndighetene der har så å si nulltoleranse for spredning av viruset, og har allerede gått til relativt kraftige tiltak for å begrense spredningen, sa han.

Ingen supersyklus

Global oljeproduksjon økte med 1,7 millioner fat per dag i juli, ifølge IEA. Det skyldes i stor grad at Saudi-Arabia avsluttet sine ekstra frivillige produksjonskutt, samt at produksjon i Nordsjøen har kommet sterkt tilbake etter vedlikehold.

IEA mener den nye produksjonsavtalen som oljealliansen Opec og deres samarbeidsland (Opec+) landet forrige måned langt på vei vil gjenopprette balanse i oljemarkedet. Opec+ ble enige om å øke oljeproduksjonen med 400.000 fat per dag i august.

Sammen med svakere etterspørselsveksten og høyere produksjon fra oljeproduserende land utenfor Opec, vil det ifølge IEA slå ned spekulasjoner om en tilbudsskvis eller ny supersyklus i olje i nær fremtid.

Oljeprisen har falt over syv prosent siden årets foreløpige topp på 77 dollar fatet i starten av juli.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.