Daglig leder Jarand Rystad i selskapet som deler samme navn, Rystad Energy, presenterte nylig knallsterke resultater for fjoråret. 

Han var tilfreds med at selskapet, som driver med konsulentvirksomhet innen olje og gass, har klart å oppnå en vekst i et marked preget av lav aktivitet. 

– Selv om vi jobber med å analysere oljebransjen, er det klart at det påvirker oss når aktørene er forsiktige med å betale for noe som helst, sa Rystad, som likevel viste frem en omsetningsvekst på 12 prosent for fjoråret.

Nå forteller oljeeksperten at vinden kan snu i bransjen om få år.

 – I begynnelsen av 2020-tallet, 2020 og 2021, vil det være mindre olje som kommer fra nye felt, og da kan vi se mer press i oljemarkedet. Vi har tidligere sagt at vi forventer en ganske svak pris de nærmeste årene, og hvis ikke noe uventet skjer etter det, forventer vi å se høyere oljepriser på begynnelsen av 2020-tallet, forklarer Rystad.

Underinvesteringer

Rystad mener prispresset vil komme fra underinvesteringene som har oppstått etter oljeprisfallet høsten 2014.

– Fremdeles lever vi på virkningen av den høye oljeprisen i perioden 2012 til 2014, fra alle prosjektene som ble igangsatt da. Det kommer fremdeles olje fra alle disse prosjektene, sier Rystad.

Men snart tror Rystad overflommen av olje i markedet vil avta, ettersom det har vært mindre investeringer.

– De underinvesteringene som har vært i store prosjekter vil vi merke på begynnelsen av 2020-tallet. Da er det ikke utenkelig at det kan komme en oljeboom vi kan nyte godt av, sier Rystad.

I Saudi-Arabias hender på kort sikt

Likevel forteller Rystad, selv om han tidligere har vært positiv, at han har hatt en ganske negativ innstilling til oljeprisen på kort sikt siden tidlig i vinter. 

– Jeg er en av dem som faktisk har vært mer negativ til oljeprisen, i hvert fall på kort sikt. Vi ser at skiferproduksjonen i USA nå, akkurat som i forrige syklus, har kommet raskere i gang enn andre har sagt at den kommer til å gjøre. Det var også derfor vi var veldig negative til oljeprisen i 2014, da vi publiserte en pressemelding om at markedet ville flomme over, sier Rystad.

Nå sier han at prisen hviler på hva Saudi-Arabia kommer til å gjøre.

– Vi har sagt nå i begynnelsen av dette året at vi er skeptiske til oljeprisen, fordi at veldig mye ligger i Saudi-Arabias hender. De må holde tilbake. Og det er en god del grunner til at de kanskje ikke har lyst til å gjøre nettopp det. Derfor har vi vært litt skeptiske til oljeprisøkning på kort sikt, sier Rystad.

– Det er nå en reell overkapasitet, siden skiferoljeproduksjonen er så kraftig. Saudi-Arabia vil bare kutte dersom de andre Opec-landene gjør det, inkludert Russland. Det er en sårbarhet i markedet nå, som gjør at oljeprisen kan kollapse. Men mest sannsynlig vil den ikke gjøre det, fordi det er lønnsomt for Saudi-Arabia å holde løftene. Da vil oljeprisen likevel holde seg på nåværende nivåer, tror Rystad. (Vilkår)

Erna gjennom fire år i bilder
Lørdag starter Erna Solberg på alvor sin valgkamp for fire nye år som statsminister. Her er et tilbakeblikk i bilder på hennes første periode som statsminister.
01:26
Publisert: