Statoil vil være operatør eller partner i rundt 70 prosent av letebrønnene på norsk sokkel i år. Noen ganger sliter selskapet med å finne partner til letingen, skriver Stavanger Aftenblad.

Streng prioritering

– Det er mer krevende å få tilslutning og enighet i lisensene om ulike boremål enn hva en har erfart tidligere. Partnerskapene er naturlig nok opptatt av å redusere kostnader og prioriterer strengt, sier pressekontakt Morten Eek i Statoil. 

Han sier det er viktig at de som er aktive på norsk sokkel også er aktive i letingen, men påpeker samtidig at prospektene som ligger til grunn for beslutningene må være gode.

- Svære selskaper 

Professor i petroleumsøkonomi Klaus Mohn tror rammevilkår, samt modningen og utviklingen av norsk sokkel er en del av forklaringen til den manglende interessen fra de største aktørene.

– I tillegg må en huske at dette er svære selskaper, og for at de skal finne noe interessant så må det være svære prosjekter og svære eierandeler. Sånn som norsk sokkel har utviklet seg, har det blitt vanligere med små prosjekter og små funn, noe som i sin tur gir lavere absoluttverdi, forklarer han. 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.