Olje- og energidepartementet (OED) har mottatt søknader fra 39 olje- og gasselskaper på areal i årets konsesjonsrunde i modne leteområder. Ikke siden ordningen med tildeling av letelisenser i forhåndsdefinerte områder (TFO) ble innført i 2003 har OED mottatt så mange søknader.

Antallet søknader mottatt i år er over 50 prosent høyere enn i fjor, og rundt 20 prosent høyere enn tidligere rekord i antallet søknader som ble satt i 2014.

– Videre leteaktivitet på norsk sokkel er avgjørende for fremtidig verdiskaping og sysselsetting. Dette er igjen viktig for finansieringen av velferdssamfunnet. Det er derfor svært gledelig at et stort mangfold av selskaper har levert inn et rekordstort antall søknader om nytt leteareal, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) i en pressemelding onsdag formiddag

Stor interesse for nye områder

Det forhåndsdefinerte området ble betydelig utvidet både i Norskehavet og Barentshavet i forbindelse med denne konsesjonsrunden.

Det har ifølge Olje- og energidepartementet kommet inn interessante søknader fra både store etablerte aktører og mindre nyetablerte selskaper. Søknadene gjelder både de nye utvidede områdene og øvrige områder i det forhåndsdefinerte TFO-området.

– De mange søknadene viser at oljeselskapene ser muligheter på norsk sokkel fremover. Det bekrefter at regjeringens oljepolitikk fungerer, noe som er avgjørende for sysselsettingen og våre inntekter fra Norges viktigste næring i tiårene fremover, sier Søviknes i pressemeldingen.

Skuffende i Barentshavet

Det har vært knyttet store forventninger til de nyåpnede leteområdene i Barentshavet. Statoil skal i sommer etter planen bore fem letebrønner i Barentshavet, og fire av disse er allerede fullført. Kun én av disse brønnene har kommet i nærheten av å leve opp til forventningene.

I forrige uke kom nyheten om at letebrønnen "Korpfjell", som mange hadde håpet at kunne bli blant Norges største oljefunn, kun inneholdt noe gass og ikke er lønnsomt å bygge ut. Heller ikke i letebrønnene "Gemini Nord" og "Blåmann" ble det funnet nok olje og gass til at det er lønnsomt å bygge ut feltene.

Det er brønnen "Kayak" som har kommet nærmest å være en suksess. Her fant Statoil rundt 50 millioner fat olje som kan være kommersielt drivverdig som en utvidelse av Castberg-prosjektet.(Vilkår)

Ni år gamle Huang ble sendt 200 mil bort fra familien for å bli verdens beste
Hver dag spiller over 300 millioner kinesere nasjonalsporten bordtennis. Møt talentet Huang Tse Tien (9) på toppidrettsskolen Dongdan i Beijing.
03:13
Publisert: