I en fersk analyse av oljeselskapet Aker BP gjentar meglerhuset SEB sin kjøpsanbefaling for det Kjell Inge Røkke-kontrollerte selskapet. I analysen, som har fått overskriften «Lean, mean cash machine» oppjusterer SEB sitt kursmål for Aker BP-aksjen med nær 40 prosent, fra 185 til 255 kroner.

– Aker BP har tatt mange gode grep i løpet av nedturen og fremstår nå som en veltrimmet pengemaskin, sier analytiker Halvor Strand Nygård i meglerhuset SEB til DN.

Han peker på at flere store oppkjøp og fusjonen med BP Norge gjør at selskapet kommer ut av oljesmellen som et helt annet selskap enn det som gikk inn i krisen.

– Selskapet har gått fra å være en bitte liten aktør til å være en av de største på norsk sokkel. Det er en ganske utrolig historie. Fra å være et selskap i krise der mange var bekymret for en kriseemisjon har ledelsen og markedsutviklingen bidratt til å snu situasjonen helt og gjort selskapet til en stor pengemaskin, sier Nygård til DN.

Øker kontantstrømmen med 70 prosent

Nygård venter at Aker BPs frie kontantstrøm vil øke med 70 prosent over de neste to årene. Dette skyldes økte oljepriser og økt produksjon i kombinasjon med at Aker BPs kontante break-even pris, den oljeprisen selskapet trenger for å dekke investeringene, som ligger på rundt 40 dollar per fat.

– Aker BPs aggressive vekststrategi og motsykliske grep med verdiskapende oppkjøp og prosjektutvikling har skapt grunnlag for en robust, strømlinjeformet og aggressiv pengemaskin, skriver Nygård i sin analyse.

Analytiker Halvor Strand Nygård i SEB jekker opp kursmålet for Aker BP
Analytiker Halvor Strand Nygård i SEB jekker opp kursmålet for Aker BP (Foto: Fredrik Bjerknes)

I oktober kom nyheten om at Aker BP kjøper den norske virksomheten til oljeselskapet Hess for to milliarder dollar. Andre store transaksjoner oljeselskapet har vært involvert i er fusjonen av Det Norske og BP Norge sommeren 2016 og oppkjøpet av Marathon Oil i 2014.

Nygård mener at Aker BPs sterke balanse og gode posisjon på norsk kontinentalsokkel gir rom for videre organisk vekst og flere oppkjøp.

– Disse transaksjonene fremstår som fornuftige allerede nå, men jeg tror de vil se enda bedre ut om noen år, sier Nygård.

Under sin kapitalmarkedsdag i midten av januar varslet Aker BP at selskapet vil øke utbyttene fremover, og flagget en ambisjon om å øke utbyttene med 100 millioner dollar per år.

Venter godt nytt fra Statoil

Meglerhuset SEB gjentar også kjøpsanbefalingen på Statoil og hever kursmålet fra 175 til 200 kroner.

– Vi ser fortsatt på Statoil som et veldig attraktivt investeringscase med sterk kontantstrøm, flere verdiskapende prosjekter, og en rekke motsykliske grep, skriver analytiker Halvor Strand Nygård i sin analyse.

Nygård venter i tillegg flere positive nyheter i forbindelse med Statoil kapitalmarkedsdag 7. februar.

– Vi venter blant annet at Statoil vil varsle ytterligere kostnadsbesparelser på Johan Sverdrup-feltet, og at selskapet kanskje vil starte tilbakekjøp av utbytteaksjene som er utstedt de siste årene, sier Nygård.

De siste årene har trenden vært at investorene har jublet jo mer oljeselskapene har kuttet investeringene, men Nygård håper på at denne mentaliteten nå snur.

– Det er nå det finnes gode investeringsmuligheter, og det er nå man kan dra nytte av kostnadsreduksjonene. Så for investorene bør det være positivt at oljeselskapene investerer mer i lønnsomme prosjekter. Vi håper og tror derfor på en økning i investeringene fra Statoil, sier Nygård. (Vilkår)

Slik gikk det da Polet åpnet dørene til årets Burgund-slipp
Få årganger har skapt større forventninger. Se hvorfor de er så populære.
03:13
Publisert: