To ganger skal USAs president Donald Trump har bedt den tidligere irakiske statsministeren om å betale tilbake USA med olje for de mange milliardene USA har brukt på krigføring i landet, ifølge Axios.

Det bryter med internasjonal lov.

Fikk et lurt smil rundt munnen

Siden Trump ble innsatt som president for snart to år siden har han vært veldig aktiv i Midtøsten. Han har anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad, har innført strenge sanksjoner mot Iran som rammer landets oljeeksport, og prøver for tiden å presse Saudi-Arabia til å holde oljeprisene nede.

Søndag avslørte nyhetsnettstedet Axios at Trump har vært i møter med Haider Abadi, den tidligere irakiske statsministeren. Under et møte i Det hvite hus i mars i fjor luftet Trump ideen om at Irak skal tilbakebetale USA med olje.

– Det var et helt vanlig, uformelt møte, sier en kilde som var i rommet, til Axios.

– Og så, helt i slutten får Trump et lite, lurt glis rundt munnen før han sier «Så, hva skal vi gjøre med denne oljen», sier kilden.

«Jeg måtte bare spørre»

Under valgkampanjen for to år siden klaget Trump over at USA hadde brukt flere 1000 milliarder dollar i Irak og at flere tusen amerikanske liv var gått tapt uten at landet har fått noe igjen for det. Han sa gjentatte ganger at USA burde ha tatt kontroll over irakiske oljefelt som betaling for kostnadene.

Sikkerhetstopper fra begge politiske partier kalte ideen helt uhørt og umulig, og samtidig et brudd på internasjonal lov som ville gi grobunn for propaganda fra landets fiender.

Ifølge kilden som var tilstede i rommet skal den irakiske statsministeren ha spurt hva Trump mente.

– Og Trump svarte noe slikt som: «Altså, vi gjorde mye der borte, vi brukte flere 1000 milliarder der borte, og mange har snakket om oljen, sier kilden til Axios.

Etter at statsministeren forklarte at Irak jobber tett med amerikanske selskaper og at flere amerikanske energiselskaper har interesser i landet, slo Trump hånden lett i bordet og svarte: «Jeg måtte spørre», ifølge kilden.

En annen kilde har også bekreftet samtalene overfor Axios.

– Du burde ikke snakke om det

To kilder har også beskrevet en samtale med Haider Abadi sommeren 2017 hvor Trump igjen åpnet for å få betaling i olje. Ifølge en av kildene ble Trump da advart av USAs daværende nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster.

Ifølge kilden skal McMaster ha sagt noe slikt som:

– Vi kan ikke gjøre dette og du burde ikke snakke om det, fordi å snakke om det er bare dumt. Du vil ikke være i stand til å gjøre det uansett og du vil skade vårt rykte og ditt eget rykte bare ved å snakke om det.

En talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd sier til Axios at de ikke kommenterer detaljer rundt presidents samtaler med utenlandske ledere.

McMaster ble for øvrig byttet ut med John Bolton 22. mars i år som landets nasjonale sikkerhetsrådgiver. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se bildene av alle Oslo-bygårdene Ivar Tollefsen eier – på ett minutt
Ivar Tollefsen er Oslos største private boligeier.
01:00
Publisert: