Investorer og analytikere har de siste ukene overgått hverandre med spådommer om oljepriser på et nivå som for kort tid siden ville vært nærmest utenkelig.

Sist ut er den kjente franske hedgefond-forvalteren Pierre Andurand, som har bygget mye av karrieren på handel i energisektoren. Ifølge ham kan oljeprisen gå så høyt som 250 dollar fatet i løpet av året – altså over det dobbelte av det nordsjøoljen Brent handles for i øyeblikket.

Uttalelsen falt på en Financial Times-konferanse i Lausanne i Sveits denne uken, melder den britiske finansavisen.

Grunnen er bortfallet av russisk olje fra markedet. Russland er verdens tredje største oljeprodusent, og vestlige sanksjoner etter angrepet på Ukraina – samt markedsaktørers egne initiativ til å avstå fra å kjøpe oljen – har gjort det vanskeligere og vanskeligere å finne kjøpere. USA har allerede innført importforbud, men enda større effekt kan eventuelle begrensninger på europeisk side få.

Både analytikere og selve det internasjonale energibyrået IEA har snakket om at tre millioner fat olje per dag kan forsvinne fra markedet. Det er tre prosent av hele tilbudssiden, i et marked som allerede er svært stramt.

– Våkn opp – vi skal ikke tilbake til normal business om noen måneder, sa Andurand ifølge FT.

– Jeg tror at vi mister den russiske tilførselen på europeisk side for alltid.

Råvarefondet til Andurand har doblet seg hittil i år takket være veddemålene på ekstremt volatile markeder, skrev Bloomberg tidligere denne uken.

Se eksklusivt webinar for Total-abonnenter: Dette betyr sanksjonene mot Russland for norske bedrifter dnPlus

– Ikke forbigående

En annen forvalter, Doug King, som driver RCMAs råvarefond Merchant Commodity Fund, tror oljeprisen kan komme opp i mellom 200 og 250 dollar senere i år.

– Dette er ikke forbigående. Det blir et oljetilbudssjokk, sa han ifølge FTs referat.

Oljeprisen har allerede vært oppe i hele 139 dollar per fat denne måneden, det høyeste nivået siden finanskrisen, og det har ikke manglet på advarsler om at den punktvis kan komme til å gå langt over dette i tiden som kommer.

Både Goldman Sachs og Rabobank forventer at oljeprisen skal ligge på 135 dollar per fat i tredje kvartal – i gjennomsnitt. Morgan Stanley spådde nylig 120 dollar i gjennomsnitt i samme periode, mens Rystad Energy her hjemme har sagt at prisene trolig vil ligge mellom 100 og 130 helt til slutten av tredje kvartal, men høyere enn det fra tid til annen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.