Det internasjonale energibyrået IEA lå allerede inne med solid vekst i etterspørselen etter olje i år, som lenge har vært anslått til å sette en ny rekord. Nå løfter byrået anslaget ytterligere, til en oppgang på 2,2 millioner fat per dag år for år, til 102 millioner fat per dag.

«Oppgangen i Kinas etterspørsel fortsetter å overgå forventningene,» skriver IEA tirsdag i sin månedlige oljemarkedsrapport.

Den globale oppgangen i år er 200.000 fat høyere enn det IEA så for seg for en måned siden.

Etterspørselen overgår for første gang rekordåret 2019, etter at den falt dramatisk i koronaåret 2020 og ikke hadde kommet helt opp på samme nivå som før pandemien.

Kina kommer til å stå for nesten 60 prosent av oppgangen i den globale etterspørselen i år, tror IEA. Både Kina, India og Midtøsten setter nye rekorder. Til sammenligning står OECD-landene for kun 15 prosent av oppgangen.

Lavere priser

Men til tross for sterke utsikter for oljemarkedet, og at produsentalliansen OPEC+ i april kunngjorde et overraskende kutt, har prisene falt den siste drøye måneden. Svakheten i prisene skyldes tvil rundt styrken i verdensøkonomien, men også at russisk eksport av både olje og oljeprodukter har holdt seg relativt høye til tross for omfattende sanksjoner spesielt i den vestlige verden. Forrige måned var denne eksporten på sitt høyeste nivå siden begynnelsen på Ukraina-krigen, skriver IEA.

«Det virker som Russland har få problemer med å finne villige kjøpere for sin råolje og oljeprodukter, ofte på bekostning av de andre medlemmene i OPEC+,» heter det i rapporten, der IEA også sier at Russland trolig ikke har kuttet sin produksjon med like mye som landet hadde annonsert.

«Det kan hende Russland øker produksjonen for å kompensere for tapte inntekter,» sier byrået.

Likevel gjentar IEA at oljemarkedet er ventet å bli mye strammere i andre halvdel av året. Mer solide lagre enn vanlig kan imidlertid bøte på svingningene dette kan gi, understreker IEA.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.