Norge eksporterte gass for 67,5 milliarder kroner i februar, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Det er et svært høyt tall historisk sett, som skyldes sterke priser i Europa. Prisene gjorde et nytt byks i slutten av måneden etter at Russland invaderte Ukraina, men nådde ikke nye rekorder før i inneværende måned.

Satte rekord i fjor

Russland er Europas største leverandør av gass, og står for omtrent 40 prosent av kontinentets konsum. En tredjedel av disse volumene går i rørledninger gjennom ukrainsk territorium. Norge på sin side er Europas nest største leverandør, og har siden i høst eksportert bortimot på full kapasitet for å møte enorm etterspørsel på kontinentet.

Allerede før krigen i Ukraina var energisituasjonen prekær i Europa, etter flere måneder med lav fornybarproduksjon og lave nivåer i gasslagrene. Verdien av Norges gasseksport nådde hele 95 milliarder kroner i desember. Det bidro til Norges høyeste handelsoverskudd gjennom tidene i 2021.

Norges oljeeksport nådde 35,3 milliarder kroner i februar. Det er nær rekorden på 35,8 milliarder kroner som ble satt i juni 2008. I januar var oljeeksporten på 35,2 milliarder kroner.

Flyr høyt på metaller

Eksporten for øvrig endte i februar 2022 på 154,2 milliarder kroner. Det er nesten en dobling fra februar i fjor. Eksporten er imidlertid noe lavere enn i januar i år.

I tillegg til høye energipriser har de siste månedene og vært preget av stadig høyere priser på viktige metaller til industrien. Som stor eksportør av blant annet aluminium nøt Norge godt av de svært høye prisene i februar.

Til sammen eksporterte Norge metaller, unntatt jern og stål, til en verdi av 7,8 milliarder kroner forrige måned. Av dette utgjorde primære aluminiumslegeringer 4,4 milliarder kroner. Den samlede eksportøkningen av metaller var på over 70 prosent fra samme periode året før.

Fiskeeksporten økte også i februar. Særlig verdien av eksportert laks har økt kraftig på grunn av veldig høye laksepriser.

Fastlandseksporten i sin helhet endte på 51,4 milliarder kroner i februar. Det er 34,3 prosent mer enn februar i fjor. Handelsbalansen viste er overskudd på 84,2 milliarder kroner i februar 2022. Handelsbalansen for fastlandet var negativ med 18,7 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.