Handelskrigen har for alvor rammet oljemarkedet. Det slår Det internasjonale energibyrået (IEA) fast i sin siste månedsrapport som ble publisert fredag.

Både OECD og Det internasjonale pengefondet (IMF) har nedjustert globale vekstprognoser. Vekst i global handel har falt til sitt laveste nivå siden finanskrisen for ti år siden.

«Konsekvensene for oljemarkedet begynner å bli åpenbare», skriver IEA.

Kutter for andre gang

I siste rapport i mai nedjusterte IEA etterspørselsveksten for 2019 fra 1,39 millioner fat per dag til 1,30 millioner fat per dag. Det skjedde etter at veksten i global oljeetterspørsel var på 300.000 fat om dagen i første kvartal. Så svak har den ikke vært siden fjerde kvartal 2011, ifølge byrået.

Årsaken skal være svakere økonomisk vekst, svakere vekst i den petrokjemiske industrien og varmere vær enn normalt på den nordlige halvkule.

«Nå som det økonomiske sentimentet svekkes er hovedfokuset på oljeetterspørselen», skriver IEA.

Utviklingen har vært såpass svak at IEA nå kutter i sine prognoser for andre gang i år. Nå tror oljebyrået at etterspørselsveksten vil være på 1,2 millioner fat per dag.

Det gjør at hele verdens oljeetterspørsel for året ventes å være 100,3 millioner fat om dagen, stigende til 101,7 millioner fat om dagen i 2020.

Tror ikke på oljeprisboom

I april advarte IEA mot høyere oljepriser. Nå snur oljebyrået, og justerer ned oljeprisprognosene for inneværende år fra 68,2 dollar per fat til 63,7 dollar fatet.

Den siste måneden har oljeprisen falt 13 prosent fra litt over 70 dollar fatet ned til 61 dollar fatet fredag på frykt for verdens etterspørsel for olje. Men lavere oljepris gjør det igjen billigere for forbrukerne å sikre seg energi.

«Lavere oljepris er nå en støttende faktor for etterspørsel i både andre halvår av 2019 (spesielt i løpet av sommeren) og i 2020», skriver IEA.

IEA: Norge blir viktig bidragsyter

I 2020 skal det bli langt bedre, ifølge IEA, som ser for seg en vekst i oljeetterspørselen på 1,4 millioner fat om dagen. Selv om veksten dermed ventes å øke betraktelig fra dagens nivåer, er ikke IEA bekymret for at tilbudet ikke vil holde tritt.

«Å møte den ventede veksten i etterspørselen vil neppe være et problem. Det vil være mye tilbud av olje tilgjengelig fra land utenfor Opec. USA vil stå for 90 prosent av årets økning i tilbudet på 1,9 millioner fat om dagen og i 2020 vil veksten fra land utenfor Opec være betydelig høyere på rundt 2,3 millioner fat om dagen», skriver IEA, som peker på at Brasil, Canada og Norge vil gi viktige bidrag til verdens oljetilbud.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.