Tross nedgang i oljenæringen fikk Per Sævik-familiens holdingselskap Havila Holding for første gang over én milliard kroner i brutto driftsresultat ifjor, en økning på tredve prosent på ett år. Det rekordhøye overskuddet skyldes at selskapet tjener penger i flere bransjer, forteller daglig leder og gründer Per Sævik.

– For oss er det en fordel å ha flere ben å stå på, når vi som andre opplever tøffe tider i oljebransjen, sier Sævik.

Han tror at også denne nedturen i oljenæringen vil bli avløst av en opptur.

Familieselskapet Havila Holding er blant Norges største offshorerederier og merker nedgangen i oljeaktiviteten. Selskapet Havila Shipping har en flåte på 27 skip av totalt 120 offshorebåter med hjemmehavn i Fosnavåg på Sunnmøre.

Varsler tøffere tider

– Det er vanskelig å spå hvor lenge nedgangen kommer til å vare, men jeg regner med at oljerelaterte næringer ser bedre ut i 2017, da kan vi igjen få brukbare tider, sier Sævik, som forteller at han har opplevd mange opp- og nedturer i oljebransjen de siste femogtredve år.

– Jeg har vært med på absolutt alle nivåer og alle varianter av opp- og nedturer, og taper ikke fatningen. Det er all grunn til å sko seg for en tøff periode fremover, som kan bli på linje med de dramatiske årene på 80-tallet, sier Sævik, da falt oljeprisen ned i ti dollar fatet.

– Fremover i år blir det flere rigg-kanselleringer og lavere aktivitet både på norsk sokkel og utenlands. Men dette er ikke slutten på oljealderen, hvis noen skulle tro det, sier Sævik, som mener hans selskap er godt rustet for fremtiden.

– Jeg er glad vi har fått levert alle våre nybygg og ikke har noen nybygg igjen. Rederne må ta sin del av skylden for de store svingningene i bransjen. Vi har kontrahert nybygg uten å sjekke om dette er noe markedet trenger, sier Sævik, som er glad for at selskapets offshorevirksomhet har 80 prosent kontraktsdekning for de neste tolv måneder.

En milliard

Sævik er godt fornøyd med resultatet, der konsernet Havila Holding økte driftsinntektene fra 3,4 til 4,3 milliarder kroner fra 2013 til 2014, en økning. Sævik gir noe av æren til de ansatte.

– Det er mange flinke folk som har jobbet hardt for dette resultatet. Totaliteten er god, selv om vi også har områder vi kan forbedre oss på, sier Sævik.

Driftsresultatet ble redusert med 3 prosent ifjor og skyldes i stor grad reduserte inntekter som følge av endret dollarkurs. Driftsresultatet ville vært bedre om ikke selskapet hadde «fått dollaren i ansiktet» og gått på et urealisert valutatap på 200 millioner kroner, sier Sævik.

– Vi er blitt et stort selskap med over 1700 ansatte. Jeg er fornøyd med at fergerederiet Fjord 1 nå går i pluss, og er spent på investeringene i Widerøe, sier han.

Familieselskapet har gjort det godt innenfor fiskeri, shipping og eiendom, der de blant annet har store eierposter i fergerederiet Fjord 1, skipsbyggingskonsernet Havyard Group, rederier innenfor fiskeri og havbruk og flere eiendomsselskap.

 

Les også: - La oljejobber ryke


Fredriksen nedbemanner i Nordsjøen

 

 

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.