I helgen ble det klart at Iran har oppfylt sine innledende forpliktelser i atomavtalen. Dermed løftes mange av sanksjonene mot det oljerike landet.

Iran vil «ganske raskt» øke oljeeksporten med 500.000 fat per dag - og én million fat innen seks måneder, ifølge landets myndigheter.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets og aksjeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities tror likevel på betydelig oljepris-oppgang.

- Dette var allerede priset inn, så det endrer ingenting. Og nå er det vanskelig å tenke seg hva mer negativt som kan prises inn. Det virker som at alle katter er ute av sekken, sier Kjus til DN.

Tviler på anslag

Omdal i Pareto tviler på at Iran kan øke produksjonen like raskt som myndighetene indikerer.

Aksjeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities. FOTO: Per Thrana
Aksjeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities. FOTO: Per Thrana (Foto: Dagens Nærignsliv)
-  På kort sikt vil vi få en økning på 100.00 til 200,000 fat, primært fra gigantfeltene Azadegan og Yadavaran, sier han og fortsetter:

- Dersom Iran ønsker å øke eksporten til 500.000 fat per dag umiddelbart, vil trolig det meste av eksportøkningen komme fra olje som har vært lagret på tankskip i Gulfen. Dette er anslått til mellom 30 og 40 millioner fat.

Analytikeren viser til at Iran produserte 2,8 millioner fat olje per dag i andre halvår av 2015.

- Det vil gå helt til 2020 innen de klarer å løfte produksjonen til fire millioner fat per dag. Til dette trenger de trolig rundt 150 milliarder dollar i investeringer, mener han.

Ser oppgang

Natt til mandag ble prisen på Nordsjøolje notert til under 28,00 dollar fatet - det laveste nivået siden november 2003.

I skrivende stund er oljeprisen noe opp igjen. Samtidig snakker analytikere om en oljepris som kan falle under 25 dollar fatet.

- På grunn av det negative sentimentet, virker det akkurat nå mer sannsynlig at prisene skal enda lavere før de går opp igjen. Men desto sterkere vil rekylen bli, mener Kjus.

DNB Markets har i dag et oljeprisestimat som viser en oppgang til 65 dollar fatet i årets andre halvår. Kjus understreker at han først og fremst er opptatt av retningen, fremfor å treffe akkurat på dollaren.

- I et ett års perspektiv, er jeg blant de mest optimistiske til oljeprisen.

- Hva vil løfte oljeprisen fra dagens nivå?

- I 2016 har vi hele tiden hatt som forutsetning at det blir lagerbygging. Inn i 2017 tror vi at tilbudssiden blir lavere enn etterspørselssiden. Vi har allerede sett de tidlige tegnene på at veksten er borte utenfor Opec (kartellet av oljeproduserende land red. anm), etter å hatt rekordvekst i 2014, svarer Kjus.

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider

- Tilbudssiden responderer

Paretos prisestimat på 65 dollar fatet i gjennomsnitt for 2016 vil bli nedjustert, opplyser Omdal.

- Men vi tror fremdeles at oljeprisen skal vesentlig høyere i andre halvår, understreker analytikeren.

Heller ikke han har tro på produksjonskutt i Saudi-Arabia, og viser ikke minst til henrettelsen av sjiamuslimske skriftlærde sjeik Nimr al-Nimr.

- Dette har gjort det enda mer usannsynlig med et koordinert Opec-kutt i oljeproduksjonen, sier Omdal.

Analytikerne får akademisk støtte fra økonomiprofessor Klaus Mohn i Stavanger.

- På lang sikt tror jeg retningen på oljeprisen er opp. Men jeg vet ikke nøyaktig når eller hvor mye, sier han.

Les også: Asia i dag: Det magiske tallet er 6,9

- Når vi får vendepunktet, kan vi få store bevegelser i kronen

Frykter oljeprisen kan nå 25 dollar  

Se DNtv: Dette skal du se etter på visning

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.