- Normalt i ferieavviklingen bruker vi mye bensin og olje, men nå er situasjonen helt motsatt. Det har vært overraskende, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Hun bemerker at oljeprisen har falt mer enn ventet gjennom sommeren.

Fredag morgen ligger et fat nordsjøolje med salg i oktober på 102,59 dollar, opp 52 cent fra forrige handledag.  Se utviklingen i oljeprisene på DNs markedssider.

Saltvedt trodde selv at prisene ville være noe lavere totalt sett for andre kvartal.

- Oljeprisene har lenge ligget rundt 108 dollar per fat og helt nede under 100. Nå når prisene ikke reagerer på selv så stor usikkerhet som det er rundt Russland og Irak, er det grå skyer over etterspørselen.

Lav etterspørsel

På etterspørselssiden er markedet inne i en situasjon vi ikke har sett på lang tid, mener Saltvedt.

- Vi ventet at oljeprisen ville falle litt på kort sikt, men den har falt veldig mye. Nå er vi inne i en situsjon som vi ikke har sett på 14 måneder: at det er mye olje i markedet.

Oljeanalytikeren forklarer dette med at uroen i Irak ikke har påvirket selve oljeproduksjonen.

- Samtidig har Libya kommet tilbake på markedet og USA produsert mye skiferolje. Nigera har kunnet steppe inn for Saudi-Arabia og erstatte noe av oljen der, forklarer hun.

- Hvordan påvirker dette Norge?

- Ikke veldig mye, foreløpig. Men vi skal ikke mye lenger ned i pris og etterspørsel før produsentene må skru ned på produksjonen sin.

Lite fokus på uro

DNO-aksjen åpnet nær fem prosent opp fredag. Klokken 11.45 er den gått noe tilbake, men er fortsatt positivt opp med 2,49 prosent.

- Risikoen er kjempestor fremdeles, men av en eller annen grunn fokuserer markedet veldig lite på det, sier Saltvedt.

Analytikeren tror markedet forventer at USA-samarbeidet med kurdiske og irakiske styrker kan klare å stoppe fremrykkingen til IS.

- DNO-aksjen falt på frykten for at IS-styrkene skulle klare å ta kontroll over en del av oljeffeltene. Med denne krigerske fremgangen setter det personalet i fare, og mange av oljeselskapene har trukket seg tilbake.

I starten av sommeren var risikopremien stor. Fremmarsjen til IS ga sjokk i markedet, samtidig som landet fikk lite motstand. Da begynte markedet å bekymre seg. Risikopremien har nå falt bort, men kamphandlingene har ikke spredt seg til sør. At USA har begynt å bombe, viser at motstanden i landet øker.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.