Siden bunnen på 45 dollar fatet for nordsjøolje i januar, har prisen tikket sakte men sikkert oppover til priser i dag over 67 dollar fatet. Nå advarer imidlertid Det internasjonale energibyrået (IEA) dem som måtte tro at oljeprisen skal tikke oppover til gamle nivåer til tross for at veksten i produksjonen av amerikansk skiferolje har stoppet opp. Det kommer frem i byråets siste månedsrapport som offentliggjøres nå klokken 10.00. IEAs statistikk viser at tilbudet av olje har økt med 3,2 millioner fat dagen på årsbasis.

- Det vil derfor være prematurt å hevde at OPEC har vunnet kampen om markedsandeler. Kampen har bare såvidt startet, heter det i månedsrapporten fra IEA.

Det er  særlig russiske oljeselskapers økte produksjon som overrasker IEA, men byrået peker også på at tilbudet av olje fra OPEC i april endte på 31,21 millioner fat olje dagen, det høyeste siden september 2012. Også brasiliansk produksjon er i kraftig vekst, 17 prosent i første kvartal, til tross for de store finansielle problemene statsdominerte Petrobras har i kjølvannet av den omfattende korrupsjonsskandalen.

IEA peker på at OPECs beslutning i november i fjor om å ikke kutte produksjon egentlig er det første skrittet i en plan som innebærer å øke produksjonen og investere i fremtidig kapasitetsøkning.

På etterspørselssiden har IEA anslått en vekst på 1,1 millioner fat dagen i 2015.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.