Oljeprisen er opp nesten 13 dollar siden bunnen 20. januar på 27,1 dollar fatet.

Onsdag steg oljeprisen etter at Qatars oljeminister sendte ut melding om at 15 oljeproduserende land, som står for rundt 73 prosent av den globale produksjonen, støtter frys av produksjonen. Det ble varslet at landene vil møtes 17. april.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener dette er gode nyheter for markedet. Hun er selv overbevist om at oljeprisbunnen tilhører fortiden.

- Prisene skal opp, men det vil være en ruskete vei fremover, sier Saltvedt til DN.

- Nå har oljeprisen steget mye på forventninger - både til dette møtet og til at markedet vil bli strammere fremover, påpeker hun.

Ser gradvis oppgang

Oljeprisen steg markert etter onsdagens meldinger.
Oljeprisen steg markert etter onsdagens meldinger.
Oljeanalytikeren presenterte onsdag sine prisanslag under fremleggelsen av meglerhusets ferske prognoserapport.

Oljeprisen begynte å falle fra 115 dollar fatet i 2014. I fjor var gjennomsnittsprisen 54 dollar fatet.

Nordea Markets venter en gjennomsnittspris på 41 dollar fatet i 2016. Dette innebærer at prisen skal stige mot 50 dollar fatet i slutten av året.

- Årsaken til at vi tror prisene skal mye opp, er at vi ser for oss at skiferproduksjonen i USA vil falle mer markant, sier Saltvedt.

I 2017 ser meglerhuset en gjennomsnittspris på 60 dollar fatet.

Tvil rundt Iran

Den qatarske oljeministeren Mohammed Bin Saleh Al-Sada er for tiden president i oljekartellet OPEC.

I februar offentliggjorde Opec-landene Saudi-Arabia, Qatar og Venezuela en avtale med Russland om å fryse oljeproduksjonen, forutsatt at andre store oljeproduserende land ble med.

Saudi-Arabia er Opecs største oljeprodusent, etterfulgt av Irak og Iran. Iranske myndigheter har signalisert at landet ikke vil gå med på et produksjonsfrys. Dette av hensyn til landets økonomi.

Saltvedt har likevel tro på enighet om produksjonsfrys neste måned. 

- Jeg tror det vil komme en frys, men jeg tror ikke Iran vil være med på det. Det forventer nok heller ikke markedet. Effekten vil være liten, sier hun.

Oljeanalytikeren påpeker at et produksjonskutt kan bli aktuelt i fremtiden, selv om dette ikke er diskutert i denne omgang.

- Endret markedspsykologi

Også oljeanalytiker Thorbjørn Kjus i DNB Markets tror på en oljeprisoppgang det neste året.

- Vi tror på 65 dollar fatet, sa Kjus til DN i forrige uke.

Han pekte på fortsatt vekst i etterspørselen samtidig som tilbudet stabiliseres.

- Endret markedspsykologi, var forklaringen han gir på den kraftige oppgangen den siste tiden.

Russlands energiminister Alexander Novak bekrefter onsdag at oljeprodusenter vil møtes 17. april i Qatar, skriver TDN Finans. 

- Iran er klar til å ta del i det kommende møtet, opplyser Novak, ifølge nyhetsbyrået. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV:

Kan roboter ta seg av innsjekk på flyplassen?
Det skjer neppe med det første, men i fremtiden kan en robot som denne ta i mot deg når du skal sjekke inn på flyplassen eller på hotellet.
01:13
Publisert: