Med en oljepris på 33 dollar fatet er mange miljøvernere ute og spår slutten på oljealderen. «De Grønne mener det er helt usannsynlig at norsk petroleumsvirksomhet vil være lønnsom på lang sikt», sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson i en epost. Oljekonsulent Jarand Rystad i Rystad Energy ser stikk motsatt på det.

– Oljen aldri vært mer konkurransedyktig mot andre energi­kilder enn nå. Det var en veldig kraftig etterspørselsøkning på 1,8 millioner fat per dag i 2015. Det er ikke noe grønt skifte, sier Rystad. Han er overbevist om at etterspørsels­utviklingen kombinert med investeringsfall snart vil sende oljeprisen opp igjen, og anslår en pris på 105 dollar fatet i 2020.

Brukte 34 mrd. fat, fant bare tre

Konsulentselskapet hans, Rystad Energy, er en av de ledende leverandørene av tall og analyser til olje­bransjen verden over.

Rystad drar kjapt opp statistikk for å under­bygge hvorfor olje­mangelen snart vil melde seg igjen.

Oljeinvesteringene faller rekordraskt, fra 920 milliarder dollar globalt i 2014 til 720 milliarder i 2015 og 620 milliarder i år.

Mens verden brukte 34 milliarder fat olje i 2015, ble det bare funnet tre milliarder fat og satt i gang utbygginger tilsvarende 8 milliarder fat.

De 400 største oljeserviceselskapene har kvittet seg med 250.000 ansatte i nedturen. Det vil føre til problemer med å gire opp produksjonen igjen når markedet snur.

Volumkrig

På kort sikt tror imidlertid Rystad at oljeprisen kan sendes enda lenger ned.

Han mener det foregår en volumkrig, særlig i Midtøsten, der Saudi-Arabia er opptatt av at erkefienden Iran ikke skal kapre markedsandeler og få oljepenger inn på slunkne militærbudsjetter. Volum­jaget vil likevel støtte oljeprisen på sikt, mener han. Ifølge Rystad borer man nå nemlig altfor hardt i de beste delene av feltene først, noe som er en suboptimal dreneringsstrategi. Man utarmer feltene før tiden.

– Egentlig borer man som gale i både Saudi-Arabia, andre arabiske land og Russland for å vinne markedsandeler, sier han.

Mener det er støy

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea legger ikke mye vekt på den ferske bunnoteringen for råoljen. Hun endrer ikke på sin pris­prognose på 43 dollar fatet for første kvartal og 49 dollar for året.

– Klart det er en utfordring å si noe om oljeprisen fremover når det faller sånn som nå. Da må man prøve å se litt bort fra de voldsomme svingningene, sier hun.

Hun mener det ikke har skjedd noen fundamentale endringer de siste dagene, og at svingningene sier mest om investorenes varierende risikoappetitt.

– Dette er i hovedsak støy, sier Saltvedt, som mener den finansielle handelen er årsaken til de ­store utslagene i prisen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.