Nordsjøoljen Brent vil møte motstand når oljeprisen når 36 dollar fatet, mener råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB.

- Teknisk sett ville det også være naturlig for oljeprisen å teste nedsiden igjen, for å sjekke om 27 dollar fatet virkelig var bunnen eller ikke, skriver Schieldrop i en oppdatering.

Ved å forsøke og gjenkjenne mønstre og sette dem i sammenheng med dagens situasjon, kan tekniske analyser si noe om hvordan investorene sannsynligvis vil reagere på oljeprisens ulike nivåer.

- Grunnen til at jeg refererer til teknisk analyse nå, er at markedet er så ekstremt volatilt. Da er dette et godt verktøy, mener råvaresjefen.

«Teknisk sett» er knyttet til menneskelig atferd og historiske mønstre - ikke fundamentale markedsforhold, selv om disse også påvirker, forklarer han.

 

Råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB.
Råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: SEB)

Mer forsiktige

Etter en lang prisnedgang vil man kunne gjenkjenne et mønster når prisen nærmer seg bunnen og «turn-around», forklarer Scieldrop. Dette mener han å se nå.

Særlig bunnivået fra 20. januar på 27,10 dollar fatet og 35,98 dollar fatet fra desember er interessante - disse vil markedet oppfatte som såkalte «tekniske» nivåer, sier han.

- Noen har snudd seg rundt og kjøpt på bunnen. De rir oppgangen og så blir man mer forsiktige når prisen kommer oppover mot bunnen i forrige korreksjon, sier Schieldrop.

Han venter dermed at prisen sannsynligvis ikke vil overstige desemberbunnen på 36 dollar med det første - med mindre markedet er svært optimistisk.

- Siden det teknisk sett vil være naturlig for oljeprisen å møte motstand på 36 dollar fatet for å teste nedsiden igjen, er det et tegn på solid styrke dersom prisen suser forbi 36 dollar fatet, mener Schieldrop.

På DNs nye Investorsider kan du utforske flere ulike indikatorer for tekniske analyser.
På DNs nye Investorsider kan du utforske flere ulike indikatorer for tekniske analyser. (Foto: DN Investor/skjermdump)

Følg markedsutviklingen i DN Investor.

Leter etter ny bunn

Mer sannsynlig er det da at oljeprisen skal videre ned, tror han.

I forrige uke steg oljeprisen med åtte prosent, og avsluttet med en prislapp på 34,74 dollar fatet. Mandag falt den igjen, og i skrivende stund koster et oljefat 33,82 dollar.

«Ingen» tror at oljen skal handles for rundt 25 dollar fatet til «evig» tid, men markedet trenger en bekreftelse på at bunnen faktisk er nådd.

- Hele markedet vet at de ikke vet om 27,10 var bunnen, selv om man har lagt det bak seg som bunnen i øyeblikket. Da vil markedet ned igjen og teste. Bekreftelsen kommer når markedet ser at prisen bare går opp igjen selv om de forsøker å selge seg ned, eksempelvis under 30 dollar, mener Schieldrop.

Han understreker at «ingen» tror oljen skal handles for rundt 25 dollar fatet til «evig» tid.

- Men det betyr ikke at den ikke kan være lavere i det korte bildet, mener Schieldrop.

- Så du utelukker ikke at prisen skal ned til 27 dollar fatet igjen?

- Nei. Så det gjenstår å se.

 

Les også: Her er de mest fornøyde studentene

- Oljeland i trøbbel holder meg våken om natten

Dette er Paretos ti beste aksjeråd for februar

 

Se DNtv:

Tårer og skuffelse i Trump-leiren:

Tårer og skuffelse i Trump-leiren
Frivillige for Donald Trumps kampanje og andre støttespillere var skuffet etter andreplassen i nominasjonsvalget i Iowa. De tror likevel på at han kan vinne nominasjonskampen blant republikanerne.
01:21
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.