Like etter klokken fire norsk tid brøt prisen på nordsjøolje gjennom 50 dollar i asiatisk handel.

Prisen på et fat med levering i juli ligger i skrivende stund på 50,03 dollar (+0,58%). Også amerikansk lettolje nærmer seg 50 dollar og ligger for øyeblikket på 49,81 dollar (+0,5%).

Siste gang oljeprisen lå over 50 dollar fatet var 3. november ifjor.

Offisielle amerikanske statistikker viste onsdag at oljelagrene falt med 4,2 millioner fat i uken frem til 20. mai. Det var forventet at oljelagrene ville falle med 2,5 millioner fat, ifølge Reuters.

For 12 måneder siden lå prisen på nordsjøolje på 65 dollar.

Onsdag kveld lå prisen Nordsjøolje (Brent 1. posisjon) på 49,90 dollar fatet i elektronisk handel. Dette var da ny årsbeste, etter at forrige topp ble nådd 17. mai på rundt 49,80 dollar fatet.

- Ikke særlig lenge

Stigende pris betyr at mer kostbare utvinningsmetoder, som utvinning av skiferolje i Nord-Amerika, igjen kan bli attraktivt, og økt produksjon med slike metoder vil trolig dempe noe av prisveksten, tror analytiker Carsten Fritsch i Commerzbank.

– I tillegg er produksjonen i ferd med å komme i gang igjen i områdene som ble berørt av skogbrannen i Canada, så vi tror ikke prisen kommer til å holde seg over 50 dollar særlig lenge, sier Fritsch ifølge NTB.

Nye lagertall

Oljeprisen stiger etter at nye tall viste at oljelagrene i USA faller kraftig.

Prisen falt riktignok tilbake i kjølvannet av publiseringen, før den igjen hentet seg inn. 

- Jeg antar at det er en del posisjonering før tallene. Da ser vi at prisene går i en annen retning enn det tallene skulle tilsi, sa oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til DN før innhentingen onsdag kveld.

Flere faktorer

Oljeprisen har i år steget fra bunnen i januar på 28 dollar fatet.

Prisene på oljekontrakter ble tirsdag styrket som følge av tegn til lavere tilgang på olje fra Nigeria og ikke-Opec-land, inkludert USA, skriver TDN Finans.

Tirsdag kveld kom dessuten uketall for oljelagrene i USA, som viste uventet sterk nedgang, påpeker nyhetstjenesten.

Følg markedene med DN Investor

Ny episode av DNs podkast

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

Se DNtv

Dette er de vanligste løpefeilene
Fysioterapeut Ola Høva viser hvordan du bør løpe og hva som er en dårlig løpeteknikk.
03:18
Publisert:
 

Les også:

- Vi oppfører oss akkurat som grisebønder

Ronald og Donald dnPlus (DN+)

Meglerhus: Kronen er et toppvalg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.