Oljeprisen stupte sent onsdag kveld i New York, og fallet på nesten syv prosent visker ut årets oppgang. Årsaken var overraskende høye lagertall fra USA som understreker det vedvarende overskuddstilbudet i markedet, skriver Wall Street Journal. 

- Rapporten er svært negativ for oljeprisen, sier partner John Kilduff i Again Capital til Reuters.

Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets viser til rapporter fra uken før om at produksjonen hadde falt noe.

- Mange hadde nok håpet at dette var snupunktet: at vi begynner å se nedgangen i produksjonen etter det kraftige fallet i oljeprisen. Det var en falsk forhåpning, sier hun.

- Tar tid

Selv er ikke Saltvedt overrasket over at den amerikanske produksjonen fortsatt holder koken.

- Det har vært lite tegn ellers til at det skal bremse veldig kraftig opp, sier oljeanalytikeren og utdyper:

- Det eneste vi har sett er antall rigger som leies ut. Samtidig er det få selskaper som har fått problemer. En del har faktisk klart å hente penger i markedet også. Det betyr at det tar mye lenger tid før vi ser en oppbremsing. Det amerikanske markedet er mye mer motstandsdyktig mot de lave prisene enn vi tidligere har trodd. 

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider

Rolig sesong

Torsdag morgen koster ett fat nordsjøolje i overkant av 56 dollar fatet. Saltvedt viser til at vi nå er inne i vedlikeholdssesongen og at april normalt er en måned med svak etterspørsel.

- Jeg tror fremdeles at prisene vil ligge på det nivået vi ser nå, sier hun.

I årets første tre måneder lå snittet på 55 dollar fatet. Nordea Markets venter at dette vil ta seg opp til 60 dollar fatet i andre kvartal og ende på 62 dollar fatet for året samlet.

- En korreksjon

Onsdagens fall motvirket mesteparten av den vesentlige oppgangen denne uken, som blant annet ble drevet av tegn til bedre etterspørsel og investeringskuttene i oljebransjen, skriver TDN Finans.

- Oppgangen vi så kom mye på grunn av stengte markeder i påsken. Ofte når det er et tomt marked og lite likviditet, får du ganske store bevegelser. Det kraftige fallet var dermed mer en korreksjon enn et veldig stort fall, forklarer Saltvedt.

EIA venter at først til sommeren vil den lave oljeprisen gi seg utslag i lavere produksjon. Samtidig øker produksjonen i Saudi-Arabia, Irak og Libya, ifølge kartellet av oljeproduserende land (Opec).

- Man ser blant annet en liten oppgang i etterspørselen i Asia, påpeker Saltvedt.

Les også:
- Så frem til å lede selskapet de neste årene
Meglerne håver inn på gigantoppkjøpet
- En moderne form for kvakksalveri  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.