Oljeprisen fortsetter oppgangen torsdag ettermiddag og stiger dermed over 50 dollar fatet.

Prisen på nordsjøolje (Brent 1. posisjon) ble også notert over dette nivået en kort stund torsdag morgen, men har siden vaket like under.

I skrivende stund handles førsteposisjonskontrakten, som er olje med levering neste måned, til 50,39 dollar, opp rundt en halv dollar siden gårsdagens siste notering.

Den siste prisoppgangen kommer etter at amerikanske oljelagre onsdag ettermiddag viste et overraskende fall for forrige uke, skriver TDN Finans.

Dollaren er også svekket mot flere andre store valutaer de siste dagene, noe som også kan ha påvirkning på oljeprisen, som altså noteres i dollar.

Førsteposisjonskontrakten har steget med over ni prosent den siste uken, som tilsvarer en oppgang på over fire dollar. Og vi skal ikke lenger tilbake enn fredag 5. august for å finne forrige gang den ble notert langt nedpå 42-tallet.

Foruten den korte bevegelsen over 50 dollar torsdag morgen, må vi tilbake til 5. juli i år for å finne forrige gang førsteposisjonskontrakten var over 50 dollar.

Også spotprisen gikk over 50 dollar torsdag ettermiddag og den er i skrivende stund på 50,24 dollar per fat.

Ser balanse

Oljeprisen begynte å falle på sensommeren 2014, fra nivåer godt over 100 dollar fatet. I januar ble bunnen nådd på 27 dollar fatet, før en ny oppgang tiltok. I sommer viste oljeprisen igjen svakhetstegn. Nivået falt ned mot 40 dollar fatet, etter at det i en periode hadde ligget over 50 dollar fatet.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets pekte torsdag morgen på at  siste tilgjengelige tall viser at markedet er i balanse, etter to år med for mye tilbud i forhold til etterspørsel.

I den siste månedlige oljemarkedsrapporten fra Det internasjonale energibyrået (IEA) ble anslaget for verdens oljeetterspørsel i 2016 og 2017 oppjustert fra forrige rapport, noe som indikerte balanse i markedet.

Nye spekulasjoner

Oljeanalytiker Thina Saltvedt mener prisoppgangen denne uken også kan begrunnes med meldinger om at oljekartellet Opec vil holde uformelle møter under internasjonalt energiforum i Alger 26. til 28. september.

Spekulasjoner om at det kan bli aktuelt med nye fryssamtaler er riktignok blitt avvist fra flere hold, og det er heller ikke ventet av analytikerne.

- Vi tror ikke det blir aktuelt med frys i produksjonen - og det er heller ikke nødvendig. Etterspørselen tar seg av dette, sier Kjus i DNB Markets.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert: