Denne uken stiger oljeprisen etter å ha vist tydelige svakhetstegn i sommer.

Nivået falt i starten av august ned mot 40 dollar fatet, etter at det i en periode lå over 50 dollar fatet. Tirsdag blir nordsjøoljen (Brent 1. posisjon) notert til rundt 45,50 dollar fatet.

- Statistikken viser at det har vært en stor oppbygning av short-posisjoner i markedet når oljeprisen har falt, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til DN. 

Short-posisjoner innebærer at investorer satser på å tjene penger på prisfall. Når oljeprisen igjen stiger noe, vil aktørene dekke inn disse short-posisjonene. Det gir oljeprisen et ekstra dytt oppover.

- Nå har vi fått et lite «short covering rally» på et par dollar, mener Kjus.

Følg oljeprisutviklingen med DN Investor

Nye Opec-meldinger

Oljeanalytikeren viser til meldingene om nye Opec-samtaler gjennom helgen. Oljekartellet vil, ifølge meldingene, holde uformelle møter under internasjonalt energiforum i Alger 26. til 28. september.

- En avtale om produksjonsfrys er nok lite sannsynlig. Aktørene i markedet som har bygd opp short-posisjoner ser likevel at det er en halerisiko for at noe kan skje fra Opec sin side, mener Kjus. 

De siste dagene har spekulasjoner om at det kan være snakk om nye fryssamtaler blitt avvist fra flere hold. I april i år kollapset forhandlingene om en frysavtale under oljetoppmøtet i Qatars hovedstad Doha.

- I omtrentlig balanse

Kjus understreker at en avtale om frys i produksjonen ikke skal være nødvendig i dagens marked. Han viser til at høye bensinlagre er det som særlig har tynget oljeprisen siden juni.  

- Det har vært en oppbygning av lagre på raffinerte produkter, men det ser likevel ut som at det globale oljemarkedet er i omtrentlig balanse ut ifra tilgjengelig statistikk. Det er også verdt å nevne at de langsiktige kontraktene har holdt seg betydelig bedre opp enn spotprisene siden juni, sier han.

DNB Markets vil til neste uke oppdatere sine oljeprisprognoser. Kjus vil her holde fast på sitt oljeprisestimat på 55 dollar fatet i årets fjerde kvartal.

- Vi tror også at en oljepris på mellom 60 til 80 dollar fatet etter 2018 er det nivået som oljeprisen hovedsakelig skal bevege seg i, sier oljeanalytikeren og utdyper: ​

-  Dette ser vi som et normalisert nivå. En høyere pris enn 80 dollar fatet tror vi gir dårlig vekst i etterspørsel og stor vekst i amerikansk skiferoljeproduksjon, mens en pris under 60 dollar fatet ikke gir tilstrekkelig vekst i produksjon til å dekke veksten i global etterspørsel.

Ulike prognoser

Morgan Stanley skrev i en oppdatering tirsdag at oljeprisoppgangen den seneste uken har ført til at enkelte erklærer at problemene er passert, skriver TDN Finans. Samtidig kommer meglerhuset med advarsler:

- Større motvind ligger foran oss, spesielt for råolje. Faktisk vil vi hevde at den seneste prisoppgangen og utviklingen ellers kan ha forverret situasjonen, skriver Morgan Stanley, ifølge TDN Finans.

Meglerhuset ser lavere priser de neste én til tre månedene og venter en gjennomsnittlig Brent-pris på 40 dollar per fat i fjerde kvartal, skriver TDN Finans.

Ulike prognoser

Barclays tror på sin side at oljeprisen ikke kan falle mye fra dagens nivå. I en fersk oppdatering gjentar meglerhuset sin prisprognose på 45 dollar fatet i tredje kvartal og 50 dollar fatet i fjerde kvartal. Barclays tror blant annet etterspørselen fra land utenfor Opec kan øke, spesielt på grunn av lave raffinerimarginer.

Samtidig venter Nordea Markets en oljepris på i gjennomsnitt 52 dollar fatet i årets tredje kvartal og 56 dollar fatet i fjerde kvartal.

- Raffineri-marginene har vært svake de seneste månedene fordi det er så mye produkter ute i markedene. Raffineriene vil derfor starte vedlikeholdssesongen tidligere. Det betyr en liten bedring i lagrene, men det lover ikke veldig bra på kort sikt, sa meglerhusets oljeanalytiker Thina Saltvedt til DN på mandag.

American Petroleum Institute (API) legger frem sin lagerstatistikk tirsdag kveld, mens Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, offentliggjør de endelige lagertallene for forrige uke onsdag ettermiddag, skriver TDN Finans.

Les også:

Vil tvangsselge Airbnb-bolig

Giga-tunnel skaper ny giv dnPlus  (DN+)

– En eventyrlig investering dnPlus (DN+)

Anbefalt fra DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

 

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.