Amerikanske myndigheter skal i det stille ha spurt Saudi-Arabia og noen andre Opec-produsenter om å øke oljeproduksjonen med om lag én million fat per dag, skriver Bloomberg News, ifølge TDN Direkt.

Opec luftet forrige helg ideen om å åpne oljekranene mer for å hindre at prisene stiger for mye. Siden har oljeprisen falt.

Tirsdag ettermiddag raste plutselig oljeprisen videre på meldingen fra Bloomberg, og tirsdag ettermiddag handles et fat nordsjøolje til 74 dollar fatet.

Sikker på at Trump fikk løfter

Forespørselen fra USA kommer etter at bensinprisene i landet har steget til sitt høyeste nivå på over tre år - like i forkant av den store kjøresesongen i landet. President Donald Trump har på Twitter klaget over Opecs politikk og stigende oljepriser.

– Det ser ut som Opec holder på igjen. Med rekordmye olje overalt, inklusive de fullastede skipene til havs, er oljeprisene kunstig veldig høye. «No good». Dette vil ikke bli akseptert, skrev han i april.

Trump gjorde det ikke bedre for seg selv da han gjeninnførte sanksjoner mot eksport av råolje fra Iran. Oljeprisen fortsatte å stige på den geopolitiske uroen. Ifølge Bloomberg har oljeproduksjonen fra Iran falt med én million fat etter at USA gjeninnførte sanksjonene.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets er ikke overrasket over at USA skal ha spurt Opec om å øke produksjonen.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets er ikke overrasket over at USA skal ha spurt Opec-land om å øke oljeproduksjonen.
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets er ikke overrasket over at USA skal ha spurt Opec-land om å øke oljeproduksjonen. (Foto: Fredrik Bjerknes)

– Før han sa det, har han mest sannsynlig fått lovnad om den økte produksjonen fra Saudi-Arabia, De forente emirater og Kuwait. Det er de som har reservekapasiteten, sier han.

Må veie opp

Kjus antar at Iran og Venezuela mister én million fat produksjon om dagen de neste seks til syv månedene.

– Det veies opp av Russland, Saudi-Arabia, Kuwait og Emiratene. Det er derfor de øker produksjonen. Det er for å dekke opp for tapet fra Iran og Venezuela, sier han.

I mai lekte oljeprisen med 80 dollar fatet, men falt tilbake etter at Saudi-Arabia og Russland snakket sammen om at Opec skal øke produksjonen siden Iran og Venezuela ser ut til å produsere langt mindre.

Det skal ha blitt diskutert å øke produksjonen med én million fat om dagen, det samme som USA angivelig skal ha spurt enkelte Opec-produsenter om.

«Masse usofistikerte folk»

Kjus sier han ikke ser på håndsutrekningen fra USA til Opec som nyheter, men skjønner hvorfor oljeprisen plutselig faller likevel.

– Dette er nyheter med tanke på at det ikke har vært slått opp før, men ikke for oss som kjøper tilgang til politiske eksperter, sier han.

Ifølge oljeanalytikeren er noe av det største tilsiget av penger i oljemarkedet de siste fem til ti årene fra børsnoterte fond der du kan eksponere deg mot oljeprisen uten å kjøpe aksjer i oljeselskaper.

– Det er mannen i gata, og det er store penger når du legger det sammen. Det er massevis av folk som handler som ikke er sofistikerte, sier han. (Vilkår)

Førstemann over får 325.000
Steinar Hoens rekord har stått i 21 år. 325.000 kroner venter den første som hopper høyere.
01:13
Publisert: