Oljeprisen falt mer enn tre prosent onsdag kveld, og ble handlet til 111 dollar fatet i 21.30-tiden.

Partner og energianalytiker Nadia Wiggen i Pareto mener årsaken til fallet er et potensielt avgiftskutt i USA.

– Den mulige fjerningen av føderale avgifter på bensin for forbrukerne i USA gjør at prisen på oljen faller, men det er en midlertidig reaksjon. At det å potensielt senke avgiftene på bensin, skulle resultere i et oljeprisfall, fremstår kontraintuitivt, sier Wiggen til DN.

I motsetning til Norge, inkluderer ikke USA avgifter i de reklamerte pumpeprisene på bensinstasjoner. Avgiftskuttene er dermed ikke like synlige for forbrukerne.

– Når etterspørselen er høy, slik den er i dag, vil prisene være høye. Nå som flere starter sommerferien i USA, kan avgiftskuttet ansees som en feriegave til folket, sier Wiggen.

Frykter høye priser fremover

– Som et resultat av den høye etterspørselen, frykter markedet fremdeles at oljeprisen vil komme opp på 200 dollar per fat, som er det nivået som vil bremse etterspørselen. Prisene vil være ustabile, men etterspørselen er høy, sier Wiggen.

Forrige uke vedtok den amerikanske sentralbanken (Fed) å heve renten med 0,75 prosentpoeng, den høyeste hevingen i USA siden 1994.

– Totalt sett er prisfallet den siste uken først og fremst en reaksjon på den amerikanske sentralbankens økte innstramninger og økt risiko for resesjon i USA. Markedet ser at den amerikanske sentralbanken kommuniserer mindre om hva nedsiderisikoen for hva som kreves for å dempe inflasjonen er, sier Wiggen.

Venter flere rentehevinger

Wiggen mener markedet reagerer som om trippelhevingen er den første av flere rentehevinger på samme størrelse, ved at risikoviljen har gått ned. Dette mener hun nå også rammer oljeprisen.

– Forrige ukes renteheving har gjort markedet bekymret. Fed jobber for å hindre inflasjon, men det vil ikke påvirke forbruket fordi sparingen etter covid er høy og sysselsettingen høy. Vi har fortsatt troen på en myk landing, men det er med økt risiko nå, sier Wiggen.

– Til slutt, fortsetter den ustabile prisen vil den ytterligere støtte oljeprisutsiktene for 2023 til 2025, ettersom underinvesteringer i olje vil vare lenger hvis selskapene ikke forplikter seg til mye større investeringer nå, når inntjeningene er strålende og i noen tilfeller på en «all-time high» for selskaper, sier Wiggen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.