Fredag kveld faller oljeprisen med litt over fire prosent. Ett fat nordsjøolje handles i 19-tiden til 60,68 dollar fatet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har aktiviteten vært dempet gjennom dagen, mye på grunn av den amerikanske høytiden Thanksgiving. Handelen på Wall Street stengte klokken 19.00 norsk tid fredag.

Prisene har imidlertid vært støttet de siste ukene av at Opec-landene skal i møte neste uke. Der skal også Russland delta. Gruppen kjent som Opec+ er forventet å videreføre de nåværende oljeforsyningskuttene til midten av 2020, skriver Reuters.

Imidlertid er ikke kuttene noe Russland har sagt seg villige til å gå med på, ifølge Nadia Martin Wiggen, oljeanalytiker i Pareto Securities.

Det har også ført til at markedet de siste dagene har blitt svekket, mener hun.

– Russiske oljeprodusenter sier at de ikke vil øke produksjonskuttene, noe vi i Pareto mener at både Russland og Opec må gjøre for at vi skal ha et balansert marked i 2020. Når Russland sier at de ikke vil ha flere kutt så er det et negativt signal for Opec-møtet neste uke, men til syvende og sist er det Putin som har det siste ordet.

Til tross for det kraftige fallet fredag kveld, understreker Wiggen at det er flere faktorer som gjør at nedgangen kan oppleves som mer dramatisk enn det som er tilfelle.

– Kontrakten for brent spot olje går ut i dag, og vi har hatt et par dyre måneder grunnet en trang oljesituasjon i Nordsjøen. I tillegg var det Thanksgiving i USA i går, og med kortere åpningstider på børsen i USA gjør at det har vært mindre likviditet i markedet. Derfor ser bunnen mye større ut enn det den kanskje er. På mandag vil det nok se mer normalt ut, sier hun.

Dessuten mener hun at den pågående handelskrigen mellom Kina og USA spiller inn.

– Kina har truet med gjengjeldelse etter at Trump ga sin støtte til protestene i Hongkong, som i sin tur øker bekymringer knyttet til etterspørselen av olje. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.