Oljeprisen steg markert mandag formiddag. Et fat nordsjøolje med levering i mars, som er 1. posisjonskontrakten, er opp 2,02 dollar til 55,12 dollar fatet.

Siden stengetid torsdag er oljeprisen opp mer enn seks dollar fatet, tilsvarende 12,8 prosent.

Den kraftige oljeprisoppgangen bidro til å løfte Oslo Børs mandag ettermiddag:

Oslo Børs endte opp 0,94 prosent til 601,80 poeng, omsatt for 5,2 milliarder kroner.

Men Statoil var den store vinneren. Statoil sluttet opp 5,1 prosent til 135 kroner, omsatt for 1,3 milliarder kroner. Selskapet økte sin børsverdi med rundt 20 milliarder kroner på få timer.

Lenge sidelengs

Sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB tror oljerallyet skyldes to hovedfaktorer.

- Det begynte på fredag og da var vel én av faktorene at vi fikk et ganske kraftig fall i antallet rigger i aktivitet i USA. I tillegg har prisen gått sidelengs i inntil 13 tradingdager, sier han.

Schieldrop peker på at hver gang prisen har stoppet opp på viktige nivåer siden i sommer, så har den stort sett ikke gått sidelengs mer enn ti dager før den har gått videre ned.

- Nå hadde den gått sidelengs i hele 13 dager uten å komme ned, og så fikk vi det kraftige fallet i riggratene, legger han til.

Analytikeren mener det amerikanske riggfallet ikke kom overraskende.

- Kanskje littegrann kraftigere enn ventet.

På gjerdet

Han tror mange aktører lenge har sittet på gjerdet og ventet.

- Alle fysiske konsumenter har sittet på sidelinjen og ventet short-posisjonen siden juli og tenkt at de vil ta igjen profitten på de sidelengse prisene, og så stenger de plutselig over 20 dagers glidende middelverdi for første gang siden 29. juli ifjor.

SEB har anbefalt disse å vente.

- Det er klart at i det øyeblikket både dem som har sittet short, og alle som har sittet på sidelinjen og ventet på å kjøpe hopper inn og kjøper, så får du et kraftig rally etter å ha hatt et vanvittig langt nedover-rally.

- Så dette blir ikke særlig langvarig?

- Nei.

At antallet amerikanske rigger faller, er ikke nødvendigvis negativt, mener Schieldrop.

- Det fører til en oppstramming av markedet etterhvert.

 

LES OGSÅ: Tror oljeprisen skal ned - og bli der

Wall Street snudde til sterk oppgang  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.