Etter fire timer i møter i Østerrikes hovedstad Wien, skal Opec-landene ha sluttet seg til en økning oljeproduksjonen på én million fat per dag. Dette er på linje med hva Saudi-Arabia og Russland skal ha ønsket seg i forkant av møtet.
Iran har motsatt seg en så stor produksjonsøkning, men nå er partene tilsynelatende blitt enige, ifølge Bloomberg News. På papiret vil økningen være på en million fat om dagen, men den reelle økningen innebærer produksjonsøkning på 600.000 fat om dagen. Det er ifølge Reuters fordi flere land har nylig underprodusert olje og ikke vil klare å fylle kvotene sine igjen.
Oljeprisen stiger på nyhetene og klatrer to prosent fredag ettermiddag. Ett fat olje koster nå rundt 75 dollar.
Vil ikke ta Irans kunder
Klokken 11 fredag formiddag var det et opphold mellom møtene. Da sa Irans oljeminister Bijan Zanganeh til Bloomberg at han hadde hatt et godt møte med Saudi-Arabias energiminister Khalid Falih.
Iran har ikke mulighet til å øke produksjonen som følge av de gjeninnførte sanksjonene fra USA. Bakgrunnen for økningen er å hindre at oljeprisen stiger for mye. Dermed er ikke en produksjonsøkning positivt for Iran, isolert sett. Sanksjonene fra USA kan føre til at færre land og selskaper ønsker å importere olje fra landet.
Khalid Falih forsikrer om at Saudi-Arabia ikke skal utnytte situasjonen.
– Saudi-Arabia vil ikke prøve å ta Irans oljekunder, sa han til Bloomberg i pausen.
Irans Bijan Zanganeh sa i pausen at enkelte kunder har begynt å kutte i oljekjøpene fra landet. Han sier at Opec ikke trenger instruksjoner fra Trump, men at det ikke er hans hovedmål å fordømme sanksjonene på fredagens Opec-møte.
«Det er dobbelt smerte»
– Jeg tror det har vært smertelig for Iran å få nye sanksjoner mot seg fra USA og enda mer bittert å se Donald Trump som sier at Opec må skjerpe seg og kutte produksjonen. I tillegg ser de at Saudi-Arabia sitter nærme USA og Israel, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til DN.
– Det er dobbelt smerte. Først får de sanksjoner fra USA og så må de akseptere at produksjonen skal øke så amerikanske konsumenter ikke skal lide så mye. Det blir fryktelig problematisk å svelge det, sier han.
Men Schieldrop mener Iran gjør riktig i å stå sammen med Opec og viser at de er en seriøs deltager i oljekartellet.
Han spår også en melding fra den amerikanske presidenten.
– Donald Trump kommer til å ta denne beslutningen til inntekt for seg selv. Men hovedgrunnen til kuttene er neppe Trumps begrunnelse, tror jeg, sier han.
Mener netto produksjon vil være liten
Schieldrop sier at netto produksjonsøkning vil være relativt liten.
– Dette vil de gjøre gradvis over det neste halvåret. Og det betyr at du i denne perioden vil ha videre produksjonsfall i Venezuela, det vil være manglende produksjon i Libya og Nigeria, og vi vil få fall i produksjonen til Iran, sier han.
Ifølge Schieldrop er det bare Saudi-Arabia, Irak, De forente arabiske emirater, Kuwait og Russland som har vært i stand til å kutte produksjonen i mai.
Han mener Opec nå bare sørger for at ikke oljeprisen går til 100 dollar fatet.
– Vi begynner å få en global vekst som slakker farten. Vi har en meget sterk dollar. Vi begynner å se svakere signaler fra etterspørselen på grunn av høyere oljepris, sier han.
Han legger til alle andre land enn USA opplever oljeprisen like høy nå som den var i perioden 2011 til 2014 fordi dollaren er så mye sterkere nå enn den var da.
En dollar koster nå 8,10 kroner. Våren 2014 før oljeprisfallet kostet en dollar rundt seks kroner.(Vilkår)