– Oljemarkedet har gått fra å være fundamentalt i underskudd i 2019 til overskudd i løpet av to måneder, sier oljeanalytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux.

Han tror oljeprisen går en høyst usikker periode i møte med Opec på den ene siden og Trump-administrasjonen på andre.

– Så har vi en handelskrig, og med et Iran-bortfall som ikke ble så stort som man trodde, økende produksjon fra USA og bekymringer for fall i verdensøkonomien, så har plutselig hele bildet snudd seg. Og nå snakker alle om et overskudd av olje i 2019, sier han.

– De kortsiktige utsiktene for oljeprisen er mer usikre enn noensinne, sier Holte.

Har snudd helt

For to måneder siden trodde Kepler Cheuvreux at det globale oljemarkedet ville være i underskudd på 0,5 millioner fat om dagen i 2019. Nå har meglerhuset snudd og tror på et overskudd på 1,2 millioner fat om dagen neste år.

– Det som virkelig fikk det til å vippe over var Iran-biten, sier Holte.

USAs president Donald Trump gikk beinhardt ut og sa han skulle sanksjonere Iran mye tøffere enn USA har gjort tidligere da han satte punktum for atomavtalen med landet. Holte forklarer at det forsvant 1,2 millioner fat om dagen av Irans produksjon ved forrige sanksjonsrunde.

Trump firet derimot på kravene for å skjerme USA mot for høy oljepris. Han ga åtte land godkjennelse til å fortsette importen av iransk olje.

– Alle analyser så for seg fall på 1,3 til 1,7 millioner fat om dagen, men fallet ble plutselig betraktelig mye mindre. Det, kombinert med en amerikansk oljeproduksjon som leverer nesten en halv million fat per dag mer enn man trodde, gjør at du plutselig har fått mye mer olje på tilbudssiden, mens etterspørselsbiten lider under handelskrigen, sier Holte.

– Veldig mye volatilitet

Samtidig som Donald Trump styrer Irans oljefremtid, har han i det siste også kunnet diktere Saudi-Arabia etter drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. Spekulasjonene går på at ugjerningen ble beordret fra øverste hold i kongedømmet.

Oljekartellet Opec, der Saudi-Arabia er den desidert største aktøren, har varslet nye produksjonskutt for å hindre for lav oljepris. Det vil ikke Trump, noe som har spredt usikkerhet rundt kuttene.

– Jeg tror Opec kommer med et kutt, men jeg blir ikke overrasket om det blir mindre enn de aller fleste tror. Rett og slett fordi Saudi-Arabia føler de er litt presset på den internasjonale fronten politisk sett, sier Holte, som ikke tror markedene vil bli beroliget med det første.

– 2019 blir et år med veldig mye volatilitet. Du kommer til å se veldig mye som kommer til å svinge, sier han.

Satser på Equinor

Oljeprisen har de siste tre månedene falt 20 prosent og handles nå for 60 dollar fatet. De aller fleste oljerelaterte aksjer på Oslo Børs har falt i takt med oljeprisen. Energiindeksen er ned 11 prosent de siste tre månedene.

– Volatilitet skaper muligheter, og hvis man spisser blyanten kan man fort finne gode muligheter der aksjer har falt for mye eller for lite, sier Holte.

Han har mildt sagt stor tro på de store integrerte oljeselskapene.

– Vi tror det er den globalintegrerte oljekjeden, der Equinor er med, som kommer til å gjøre det best. Nå sitter Equinor på en produksjonsbase og en portefølje som har «break even-nivå» som er på 46 dollar fatet for neste år, med økning i kapitalkostnader (capex). De sitter ekstremt godt i det, sier Holte.

«Break-even» betegner punktet der inntekter og utgifter er like.

Han sier at Equinor har kjørt deler av sin internasjonale portefølje med tap gjennom oljeprisfallet og at de i den perioden har vært dyktige til å kutte kostnader. Kapitalkostnadene er ned 53 prosent siden toppen og driftskostnadene (opex) er ned 40 prosent.

– Så lenge oljeprisen er 50 dollar og over vil de tjene gode penger internasjonalt fordi de ikke betaler noe særlig skatt der, sier han.

– Kan gjøre fryktelig mye mer

– Tror du de har lært?

– Ja, det tror jeg. Når du ser på forventninger i Equinors kapitalkostnader, er det mange som tror det skal opp kraftig, sier Holte.

Equinor har en guiding på kapitalkostnader på 11 milliarder dollar i snitt inn mot 2020. I de prosjektporteføljene de har, er det en god del gamle prosjekter – Mariner, Aasta Hansteen og Martin Linge – som er tre prosjekter sanksjonert på kostnader før oljeprisfallet i 2014. Holte sier disse blir satt i produksjon i slutten av 2018 og gjennom 2019. Det betyr at de skal ut av investeringsprofilen i 2019, slik at de prosjektene som er igjen av Equinors nye investeringer har en «break-even» på 21 dollar og under.

– Det tilsier at du kan gjøre fryktelig mye mer for veldig mye mindre, sier Holte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anne Franks hus er tilpasset en ny generasjon som vet mindre om holocaust
02:11
Publisert: