Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop tegner et bilde av en situasjon i Midtøsten som vanskelig kan la seg løse.

– Saudi-Arabia legger nå helt og holdent skylden på Iran, eller sier i hvert fall at det var iransk militært materiell, og har uttalt at angrepet var en blanding av iranske droner og raketter. Gitt alvorlighetsgraden i angrepet lørdag er det vanskelig å se hvordan Saudi-Arabia ikke kan hevne seg, skriver Schieldrop i en kommentar.

Men så spør han retorisk hvordan Saudi-Arabia kan hevne seg hvis landet er så fundamentalt sårbart mot lignende angrep i fremtiden.

– Det vil mer eller mindre være å be om ytterligere skade på Saudi-Arabias oljeinfrastruktur i tiden fremover, skriver han.

Dette er bakgrunnen for oljeprisbykset
Video fra Dagens Næringsliv
02:11
Publisert:

Ser enda høyere oljepris

Mandag ble det klart klart at det kan ta måneder for Saudi-Arabia å gjenopprette full oljeproduksjon. Samtidig har bekymringene for sårbarheten knyttet til kongedømmets oljeinfrastruktur økt.

Bjarne Schieldrop tror derfor det ligger i kortene at oljeprisen skal videre opp. Han tror en oljepris på mellom 75 og 85 dollar er høyst sannsynlig.

Rundt 10:45 tirsdag stiger oljeprisen 1,40 prosent og handles til 68,84 kroner fatet.

– Kan ganske lett ødelegge for Saudi-Arabia

USAs president Donald Trump sa mandag at det ser ut som det var Iran som sto bak droneangrepene. Iran har benektet anklagene. Trump poengterte videre at han ikke vil gå til krig. Schieldrop mener USA ikke er tjent med å eskalere den spente situasjonen med Iran.

Selv om USA er blitt mer eller mindre selvforsynt med olje, og ikke trenger olje fra Iran, vil en høyere oljepris som følge av uro Midtøsten trolig fungere som bremseklosser for amerikansk økonomi. Det vil være negativt når Trump skal sanke stemmer til presidentvalget neste år.

– Det er vanskelig å se hvordan vi kommer oss ut av dette rotet, men det kan virke som Iran har en veldig sterk posisjon. Iran kan ganske lett ødelegge for Saudi-Arabia og Donald Trumps mulighet for å bli gjenvalgt, skriver Schieldrop.

– Markedet forbereder seg nå på et sannsynlig motangrep fra Saudi-Arabia mot Iran med mulige snøballeffekter om ikke Donald Trump på mirakuløst vis er i stand til å stanse det, skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.