Oljeprisen er svakt ned onsdag etter å ha steget rundt halvannen dollar til rundt 62 fatet tirsdag etter positive handelssignaler fra USA før G20-møtet i neste uke. Samtidig presser Saudi-Arabia på for produksjonskutt i Opec.

Utviklingen trosser økt spenning i Midtøsten etter at to supertankere ble rammet av uidentifiserte eksplosjoner i Hormuzstredet utenfor Iran.

Sender tropper

Hendelsene slutter seg til tilsvarende og angivelige sabotasjeforsøk i det som er verdens viktigste oljefartsåre til sjøs. USA-president Donald Trump anklager Iran for å stå bak, mens iranske myndigheter hardnakket avviser anklagene.

Denne uken sendte Trump ytterligere 1000 amerikanske soldater til regionen, der den amerikanske marinen allerede har en betydelig tilstedeværelse.

Det er et høyt spill for å presse Iran til å legge ned sitt atomprogram.

Iran har gjentatte ganger truet med å stenge Persiabukten for oljetransport etter at Trump gjeninnførte sanksjonene mot landet. I praksis er nå Iran isolert fra handel med alle land som ønsker å være på godfot med USA.

Rakettangrep

Onsdag tilfører et rakettangrep på et forlegningsområde tilknyttet oljefelt i nærheten av Basra, Irak, ny spenning i regionen. En rakett landet nær hovedkvarteret til flere store oljeselskaper i Burjesia, og såret to irakiske arbeidere, ifølge TDN Direkt.

Raketten var angivelig rettet mot Iraqi Drilling Company, ifølge Financial Times, som viser til irakiske kilder.

Oljeprisen er imidlertid lite endret etter hendelsen.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen, DNB Markets.
Oljeanalytiker Helge André Martinsen, DNB Markets. (Foto: Javad Parsa)

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets mener risikoen for verdens oljeproduksjon helt klart er økende, men at markedet ser forbi dette foreløpig.

«Den geopolitiske spenningen i Midtøsten fortsetter å stige, men oljemarkedet holder seg fortsatt fokusert på etterspørselssiden av oljemarkedet for øyeblikket, selv om risikoen på tilbudssiden helt klart er stigende», skriver analytikeren i en oppdatering onsdag.

Evakuerte diplomater

Raketten landet 100 meter fra et område som den amerikanske oljegiganten Exxon bruker som bolig- og driftssenter.

Saken fortsetter under grafikken

Oljeprisutviklingen siste 6 måneder og frem til i dag (brent 1. posisjon)
Oljeprisutviklingen siste 6 måneder og frem til i dag (brent 1. posisjon) (Foto: Grafikk: DN Investor)

Området er også kjent som tilholdssted for oljeselskapene Shell og Eni. USA evakuerte i mai hundrevis at diplomater fra ambassaden i Bagdad på grunn av uspesifisert trusler fra Iran mot amerikanske interesser i nabolandet Irak, påpeker Martinsen.

Noen dager etter ble området der den amerikanske ambassaden befinner seg truffet av en rakett. Den første siden sent i 2018, ifølge Financial Times.

Basra-regionen står for rundt 90 prosent av Iraks oljeeksport. Landets oljeproduksjon og eksporten skal imidlertid ikke være rammet av dagens angrep.

– Ekstremt usannsynlig

Tirsdag skrev USAs president Donald Trump på Twitter at han hadde hatt «en veldig god samtale med Kinas president Xi Jinping på telefon», og at de ville ha et utvidet møte på G20-møtet neste uke. Trump la også til at landenes delegasjoner vil starte samtalene før møtet.

Kommentarene bidro til å løfte oljeprisen og Wall Street tirsdag.

Toppsjef Steve Schwarzman i den amerikanske private equity-giganten Blackrock, med verdier for over 500 milliarder dollar under forvaltning, er mindre optimistisk.

Finanstoppen har ingen tro på at en handelsavtale vil bli inngått under Trump og Xis møte.

– Jeg tror det er ekstremt usannsynlig fordi det har nesten ikke skjedd noe siden mai da diskusjonene ble avsluttet. Jeg tror rett og slett at grunnlaget for at noe skal bli signert ikke er der, sier Schwarzman til CNBC.com.

Økt Opec-kustus

Opec melder onsdag at neste møte blant oljekartellet finne sted i Wien 1. juli, og påfølgende dag med samarbeidslandene (Opec+), deriblant Russland.

Fra Saudi-Arabia kommer også bekreftelsen på at landet vil støtte en forlengelse av Opecs oljekutt i andre halvår, og skjerpe innsatsen for å få medlemslandene til å stille seg på rekke.

«Dette betyr at produsenter som Irak, Nigeria og andre land som ikke respekterte desember-avtalen vil måtte adlyde den nye avtalen», påpeker DNB-analytikere og viser til uttalelser fra Saudi.

Innstramningene kan redusere råoljeproduksjonen fra disse produsentene med 300.000 fat per dag til 400.000 fat, ifølge ham. Saudi-Arabia har allerede redusert sin egen produksjon med rundt 150.000 fat per dag til rundt 9,65 millioner fat per dag i mai, og har fortsatt kuttene i juni, påpeker Martinsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.