Prisen på nordsjøolje, som brukes som referanse for oljehandel verden over, har de siste dagene vært på sitt høyeste nivå på tre måneder.

Et fat olje koster nå 66,22 dollar. Rundt juletider i fjor var oljeprisen nede i 50 dollar fatet.

Nervøse investorer

Handelskrigen preger oljemarkedet. En svekket kinesisk import og økonomi kan rokke sterkt ved global oljeetterspørsel. Dersom etterspørselen faller og tilbudet holder seg stabilt vil det bety lavere oljepris.

USAs president Donald Trump har sagt at samtalene med Kina er «veldig produktive», men oljeinvestorene er fortsatt nervøse for utfallet av handelskrigen, skriver Bloomberg. I tillegg pumper USA olje som aldri før.

– Investorene er fortsatt nervøse for at det ikke har kommet klare signaler om at handelskrigen vil ta slutt, sier råvaretrader Hong Sungki i NH Investment & Securities til Bloomberg.

– Villig til å gjøre hva som helst

Heldigvis får oljeprisen god støtte fra oljekartellet Opec som har kommet godt ut av startblokken med sine produksjonskutt. Hittil i år har oljeprisen steget 22 prosent takket være at Saudi-Arabia og Russland har forpliktet seg til å kutte i oljeproduksjonen.

– Saudi-Arabia virker villig til å gjøre hva som helst for å nå 80 dollar fatet. Ser man på prisbevegelsene ser det ut som de er på god vei. Selv ganske dårlige faktorer som amerikansk oljeproduksjon som er sterkere enn ventet virker ikke å stanse prisoppgangen, sier råvareanalysesjef Eugen Weinberg i Commerzbank til Bloomberg.

I desember ble Opec og dets allierte land enige om å kutte produksjonen med 1,2 millioner fat om dagen. Målt opp imot fjorårets globale oljeproduksjon på 100,49 fat om dagen i snitt, utgjør det godt over én prosent av verdens totale oljeproduksjon.

Forrige tirsdag la Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy (EIA) frem sin seneste energirapport der de venter en oljepris på i snitt 61 dollar i 2019 og 62 dollar fatet i 2020.

Kan du stole på banken din? Hør fersk DN-podkast her:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det finnes bare gründere og kvinnelige gründere
Språkviter fastslår at en type gründer ikke eksisterer i norske aviser
01:36
Publisert: