Mandag lå prisen på nordsjøolje igjen over 80 dollar fatet. Allerede snakker oljehandlerne om at prisen kan gå videre opp, knappe tre år etter bunnivået på 27 dollar fatet under oljekrisen. Under en viktig raffinerikonferanse i Singapore mandag var representanter for de store oljehandelsfirmaene Mercuria og Trafigura begge ute og snakket om at oljeprisen kan nå nivåer rundt 100 dollar fatet ved årsskiftet. Sanksjoner mot Iran, produksjonstrøbbel i Venezuela og manglende reservekapasitet i andre Opec-land er blant faktorene som kan sende oljeprisen mot gamle høyder fra oljeboomens tidsalder.
– Vår perspektiv er at vi er ganske bullish det neste året, sier Jarand Rystad i Rystad Energy. Hundre dollar fatet så raskt er ikke hans hovedscenario, men det er ikke utenkelig hvis oljeeksporten fra Iran faller betydelig.
– Da må du ha en markedsubalanse på en million fat per dag over fem måneder. Det er tenkbart, sier Rystad.
Samtidig mener han skiferoljeprodusentene i USA har problemer med å gire opp produksjonen raskt nok på grunn av flaskehalser i infrastrukturen. Han mener prisutsiktene for nordsjøolje er gode fremover, selv om det på et tidspunkt kan bli overskudd av andre oljekvaliteter internasjonalt, som tungolje og superlett olje.
– Det som er sikkert, er at markedet alltid skyter over eller skyter under der det skal ligge, sier oljetrader Erik Warren i DNB.
Et motargument mot videre oppgang er at mange oljeselskaper allerede nå begynner å bli interessert i å sikre salgsprisen for sin olje. På den annen side tror han det er rom for at mange hedgefond inntar såkalt lange posisjoner nå. Da vedder de i praksis på prisoppgang.
Kan tjene stort
En som allerede ligger an til å tjene store penger på et oljeprisveddemål, er Okea-sjef Erik Haugane. Tidlig i 2016 skaffet han seg privat 20.000 kjøpsopsjoner for olje til 60 dollar fatet på slutten av 2018. Han betalte fire dollar per opsjon. Dersom oljeprisen virkelig står i 100 dollar fatet når de innløses, er gevinsten grovt sett 36 dollar per opsjon, eller knappe seks millioner kroner på hele veddemålet.
– Dæven. Da blir de skikkelig «in the money», sier Haugane.
Selv tror han likevel ikke oljeprisen fyker opp så mye så raskt, da må den bli trigget av krig eller krise. Skulle prisen bli liggende på 80 dollar, får han likevel rundt fire ganger innsatsen. Haugane sier veddemålet var noe han mest gjorde for moro skyld på et tidspunkt da han mente det var åpenbart at oljeprisen måtte stige. Han var også provosert over den negative stemningen rundt oljebransjen under oljekrisen.
– Det er sannsynlig at verden vil få et underskudd på energi. En kan ikke bare trylle frem vindmøller for å dekke energibehovet. I det siste har oljeindustrien bare funnet ti prosent av ressursene den pumper opp. Verdens økonomi er mer sårbar for mangel på energi enn at oljeprisen går over 100 dollar fatet, sier Haugane.
Selv har han nylig vært ute i markedet for å hente penger til oljeselskapet han leder, i forkant av en planlagt børsnotering i Oslo neste år. Den siste emisjonen ble lukket sist uke, og var ifølge Haugane to-tre ganger overtegnet.
Smått bekymret
Ikke alle oljetopper liker å snakke om oljeprisen. Toppsjef Kristin Færøvik i Lundin Norway er en av dem.
– Selvfølgelig er det hyggelig med en høy oljepris, men det endrer ikke hvordan vi driver selskapet. Det gir kanskje bare noen nye muligheter, sier hun.
– Skaper det ikke press på leverandørpriser etter hvert?
– Vi opplever det ikke selv, men vi hører hva andre tar riggkontrakter på nå. Det ser ut som om det er bevegelse i riggmarkedet nå, sier Færøvik, og mener det er bekymringsfullt.
Mange oljeselskaper benyttet oljekrisen til å kutte i egne kostnader. Færøvik mener Lundin var et slankere selskap enn mange konkurrenter, og slik sett ikke hadde behov for den samme hestekuren.
– Har de langsiktige prisforventningene i Lundin endret seg fra to år tilbake?
Lundin sier ikke noe om sitt langsiktige oljeprissyn.
– Ei heller om hvilke priser nye prosjekter blir testet mot?
– Ikke som vi går ut med. Men vi vurderer selvfølgelig våre prosjekter mot et utfallsrom på oljeprisen, sier hun.
– Noen analytikere snakker om en nedsiderisiko i oljeprisen på mellomlang sikt fordi amerikanske skiferprodusenter girer opp virksomheten nå. Hva tror du?
– Det vil jeg ikke spekulere på.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.