Natt til mandag, når oljehandelen startet opp igjen etter helgens opphold, gjorde oljeprisen et kraftig bykst. Mandag ble et fat nordsjøolje handlet for rundt 125 dollar fatet, opp fra 118 dollar fatet fredag.

Søndag sa USAs utenriksminister Antony Blinken at USA er i dialog med europeiske partnere om å innføre et importforbud av russisk olje, etter at kampene i Ukraina har fortsatt med full styrke. Det skriver Financial Times.

Olje- og gassanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets mener at verden ikke vil klare å dekke oljeetterspørselen uten russisk olje.

Helge Andre Martinsen olje- og gassanalytiker i DNB Markets.
Helge Andre Martinsen olje- og gassanalytiker i DNB Markets. (Foto: Javad Parsa)

– Faktum er at Russland er verdens nest største oljeprodusent. Skulle man ta russisk olje ut av markedet så vil ikke verden klare å kompensere for bortfallet, sier Martinsen.

Press på markedet

Martinsen påpeker at oljemarkedet allerede er presset fordi mange selskaper har unngått å handle med Russland den siste tiden.

– Grunntanken når man begynte å sanksjonere landet var å gjøre unntak for energi, men det man ser er at flere og flere selskaper driver med «selvsanksjonering». Altså andre som er involvert i oljehandelen pålegger selv sanksjoner på den russiske oljeeksporten, sier Martinsen.

Dermed er det allerede kommet mye mindre russisk olje på markedet. Russland tilfører omtrent fem millioner fat olje til verdensmarkedet per dag. Martinsen anslår at det den siste tiden er kommet tre millioner fat olje mindre fra Russland.

– Oljehandelsverdikjeden er kompleks og har mange muligheter for avbrudd på veien. Så langt har vi allerede mistet en del av oljeeksporten fra Russland, sier Martinsen og legger til:

– Det som skjer nå er blant annet at bankene ikke vil finansiere kjøpene, forsikringsselskapene vil ikke forsikre skipene som skal hente olje i Russland og skipseiere vil ikke inn i russiske havner og lignende.

Et alternativ som er trukket frem som en mulig løsning på etterspørselsskvisen, er at Russland selger mer olje til Kina. På den måten vil volumene i markedet opprettholdes. Dette ville i så fall lettet trykket på oljeprisen. Martinsen mener imidlertid at dette ikke reflekterer situasjonen akkurat nå.

– Men vi er ikke der nå. Det er ingen tegn til at Kina øker sin import av russisk olje. Det eneste man kan si med sikkerhet for øyeblikket er at verden er svært uoversiktlig nå, sier han.

Opec kompenserer ikke

Oljeanalytiker Magnus Nordby i Norwegian Oil Trading.
Oljeanalytiker Magnus Nordby i Norwegian Oil Trading. (Foto: Pressefoto)

Oljeanalytiker i Norwegian Oil Trading, Magnus Nordby, påpeker også at markedet allerede var stramt før helgens uttalelser fra Blinken.

– Markedet har den siste tiden oppført seg på en måte som skulle tilsi at sanksjoner alt var innført. Flere aktører har «selvpålagte» sanksjoner og mange ønsker ikke å være assosiert med Russland. Det blir likevel mer alvorlig om sanksjoner faktisk skulle bli innført, sier Nordby.

Nordby trekker også frem at oljekartellene Opec og Opec+ hittil har vist liten vilje og evne til å kunne kompensere for bortfall av russisk olje.

– Russland er også en sterk partner i OPEC+ som kompliserer det hele, sier han.

Til nå er det besluttet å frigi 60 millioner fat fra verdens strategiske lagre, men dette er ikke en permanent løsning, sier Martinsen i DNB Markets.

– Hvis det blir en vedvarende situasjon med bortfall av russisk oljeeksport så løser ikke dette problemet, sier han.

Ødelagt etterspørsel

Norby ønsker ikke å svare konkret på hvor høyt han tror oljeprisen kan gå, men åpner for at prisene skal enda mer opp.

– Spørsmålet er når såkalt «demand destruction» innfinner seg. Altså når blir prisen så høy, at etterspørselen begynner å falle, blant forbrukere. Dette punktet ligger umiddelbart høyere i Norge enn i andre land, sier Nordby.

For å oppnå såkalt ødelagt etterspørsel så må prisen komme til et nivå der forbrukerne endrer vaner. Dette kan utspille seg ved at man for eksempel bruker bilen mindre, fordi bensinprisen blir såpass høy.

Gassprisene til himmels

Mandag morgen stiger gassprisen over 50 prosent til rundt 311 euro per megawatt, noe som er ny rekord.

Russland står for om lag en tredjedel av Europas gassetterspørsel, og er ennå ikke blitt sanksjonert, skriver Bloomberg. Ifølge nyhetsbyrået kan imidlertid eventuelle sanksjoner mot gassforsyning fra Russland bli svært alvorlige for Europa.

Kontinentet har lagre til å klare seg gjennom denne vinteren, men det vil kunne oppstå store forstyrrelser når lagrene skal bygges opp igjen til sommeren – dersom gass også blir underlagt sanksjoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.